Talvilomaelämyksiä Raahen seudulla | Visit Raahe
Talvimaisemassa

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Fatbike, retkiluistin, sauna, moottorikelkka, kelkkareki, potkukelkka, nuotio, maastopyörä, röyssy, nokipannu, lumikenkä, pilkki, makkara... Kun mausteeksi lisätään inspiraatio, ihmetys, tunne ja kokemus, saadaan tulokseksi se ainutlaatuinen elämystarjonta, joka on lähellä ja ulottuvilla Raahen seudulla.  

Upea meri- ja rannikkoseudun luonto ja historiallinen Wanha Raahe tarjoavat puitteet ja matkailutoimijat viimeistelevät elämykset. Jäälle pääset ulkoilemaan aivan seudun kuntien keskustasta, sieltä missä pysäköintitilaa riittää ja palvelut ovat lähellä. Metsäreitit ja polut kutsuvat seikkailuun, puikkelehtimaan puiden siimekseen, jäätyneelle suolle tai peltojen reunamille. Sinnekin on vain kivenheiton verran matkaa. Oletko koskaan kokeillut liikkumista lumi- tai liukulumikengillä?  

Bongaa artikkelista  lumiukko ja löydät kivoja lomaviikkojen tarjouksia ja vinkkejä. Montako ukkelia sinä löydät?

Elämyksiä ulkona 

Talvilomalla aktivoidutaan liikkumaan ulkona, mikä onkin hyvinvoinnille erinomainen asia. Raahen saaristo on seudun asukkaille tärkeä henkireikä, paikka rentoutumiseen ja monipuolisten luontoelämysten kokemiseen. Vetovoima säilyy talvellakin: jäätä pitkin saaristo on saavutettavissa vaikka jalkaisin. Seudun matkailutoimijat tarjoavat tapoja liikkua jäällä ja päästä saaristoon joko moottoriavusteisesti tai puhdasta lihasvoimaa käyttäen. Muista aina jäälle lähtiessä valpas mieli ja varovaisuus: pukeudu lämpimästi, kulje valmiita reittejä ja varustaudu naskaleilla. Lue lisää artikkelista Hiihtämään ja retkeilemään meren jäälle.  

Talvipyöräily on päivän sana. Vuokraa maastopyörä tai fatbike ja pyöräile pitkin poikin Pyhäjoen penkkateillä, tai tutustu saarista muodostuvaan kunnan keskustaan.  Pysähdy hengähtämään Isonkylän museosillalla ja ihaile joen talvista juoksua. Ookaile Siikajoen kylien maisemiin. Pyöräile kyläteillä tai retkeilyeiteillä, joiden varrella laavut ja nuotiopaikat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää. Anna silmän levätä lumisessa maalaismaisemassa meren rannalta jokivartta pitkin kohti sisämaata, sielun lisäksi se tekee todella hyvää näkökyvylle, joka rasittuu liiallisesta tietokoneen ja puhelimen läheltä katsomisesta.

Jos valitset mieluummin allesi sukset, Rautiperän maastot soveltuvat loistavasti kaiken ikäisille liikkujille. Uskallatko pulahtaa avantoon? Virkistävälle talviuinnille pääset Rautiperän lisäksi Pikkulahdessa ja Hietamaalla. Lappiksen oppaiden mukana pääset ohjatuille retkille mukaviin maastoihin fatbikella ja liukulumikengillä

Koe vauhdin huumaa moottorikelkalla tai mönkijällä tai lähtekää rekiretkelle, joka vie koko perheen talviasuun pukeutuneeseen saaristoon. Elämysetsivät testaavat MeriRaahen uuden saunareen löylyt! Saunareki menee sinne minne sen kelkallasi vedät tai tilaa kuljetus ja saunan lämmitys. Pökkyä pesään ja nautit saunan lämmöstä ja talvitaivaan kauneudesta saunan lasikaton lävitse.

Talvisen Wanhan Raahen taianomaista tunnelmaa 

Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puutaloalueista. Se ei kuitenkaan ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, jonka tarina ulottuu vuosisatojen takaa tähän päivään. Lumisen vanhan kaupungin idyllisyys kutsuu tutustumaan sen kapeisiin katuihin ja kauniisiin rakennuksiin jalkaisin tai pyörän selässä. Nappaa välikaakaot Pekkatorin laidalla tunnelmallisella Langin Kauppahuoneella

Lähtäänkö röyssyjahtiin?

Tiedätkö mikä on röyssy? Toisinaan kevättalven myrskyjen vaikutuksesta Raahen edustan saaristoon muodostuu monen miehen korkuisia ahtojäämuodostelmia, raahelaisittain röyssyjä tai röysejä. Niitä voit lähteä bongailemaan MeriRaahen tarjoamalla rekikyydillä. Röyssyretkiäkin saattaa päästä kokemaan keväämmällä, kun jäät aukeavat veneen kulkea. Onpa retkillä nähty myös halleja ja merikotkia.

Elämyksiä sisällä  

Historia on Raahe seudulla nykyisyyttä, osa identiteettiämme ja haluamme jakaa sen kanssasi. Sukella kulttuurin ja historian imuun, anna sen viedä sinut entisaikoihin, merenkulun mahtikaupungin loistoon.  Vieraile ainutlaatuisissa museokohteissa, koe merimiesten matkoiltaan tuomien eksoottisten matkamuistojen tenho ja tutustu merikaupungin historiaan. Pakkahuoneen museolla matkamuistojen ja paikallishistoriaa huokuvien esineiden muodostama runsaudensarvi ei jätä ketään kylmäksi. Kruununmakasiinimuseossa puolestaan pääset kokemaan seudun historiallisia tapahtumia modernilla tavalla ja näkemään myös maailman vanhimman säilyneen sukelluspuvun, kotoisammin Wanhan Herran. Raahen museo tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua kahteen museokohteeseen etukäteen! Tälle virtuaalikierrokselle pääset museon kotisivujen kautta.

Kulttuurista puheen ollen: Tapahtumatalo Raahen Myötätuuli Galleria tarjoavat kuukausittain vaihtuvia korkeatasoisia näyttelyitä. Tapahtumatalon ohjelmistossa lomaviikoille osuu konsertteja ja elokuvia.

Majoitu lähellä kaikkea, sauno ja syö hyvin 

Majoitusvaihtoehdot ovat sopiva sekoitus modernia ja historiallista, rustiikkia ja eleganttia, ihan kuin Raahen seutukin. Majoitu kaupungin keskustassa tai saaressa; Wanhan Raahen menneitä aikoja henkivässä tunnelmassa tai varaa visiitillesi moderni kaupunkiasunto, joka on melkein meren jäällä. Niin lähellä meri täällä alati on. Jos maaseudun rauha kutsuu sinua, varaa majoitus lumisten peltojen keskeltä ikiaikaisesta maalaismaisemasta. Ravintoloissa nautit herkullista, lähiseudun tuotteista rakkaudella valmistettua ruokaa. Lounastarjontaa on erityisesti arkisin laidasta laitaan

Hikeä saa pintaan liikunnan lisäksi tai sen sijaan saunomalla. Retkeilypäivän kruunaa saunominen koko perheellä esimerkiksi Kapteenin saunassa Langin Kauppahuoneen sisäpihalla. Iso-Kraaselin saaressa sauna lämpiää tilauksesta talvellakin – tietysti sää- ja keliolot huomioiden. Raahen Hovin saunaan ja saunakabinettiin mahtuu isompikin joukko nautiskelemaan ja kokoontumaan vaikka talvipenkkiurheilun äärelle tai varaa vaikka hemmotteluyö saunallisessa VIP -sviitissäKuntokeidas Vesipekassa viihtyy koko perhe uimassa, pallopeleissä, keilaten ja tietysti saunoen.

Tsekkaa lisävinkkejä talviseen liikuntaan ja ulkoiluun

Jos tarvitset vielä vähän lisäinnostusta ulkoiluun, sitä löydät luontopolkuihin ja meren jäällä liikkumiseen keskittyvistä artikkeleista, myös seudun parhaat pulkkamäet on rankattu. Hiihtoinnostusta voit puolestaan metsästää tutustumalla alueemme latukarttoihin: Raahen latukarttaSiikajoen latukartta ja Pyhäjoen latukartta.

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia ja päivityksiä Visit Raahe Facebookista ja virittäydy tunnelmaan Instagramissa ja jaa parhaat hetkesi @visitraahe ja #visitraahe.