Iso-Kraaselin saaren luontopolulla pitkospuut Raahe

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Seudun monipuolinen luonto luo runsaasti vaihtoehtoja omatoimiselle ulkoilulle ja retkeilylle, olitpa sitten kuntoa ja sykettä nostamassa tai nauttimassa luonnon rauhasta, olipa mielilajisi polkujuoksu, maastopyöräily, vaellus tai kaupunkikaduilla kulijailu. Siispä virkisty ja voi paremmin, opi uutta luonnosta, meren rannikon ominaispiirteistä ja maankohoamisen ilmiöistä ja luo liikettä. Alta löydät myös vinkkejä reittien välittömässä läheisyydessä oleviin majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoihin, kuin myös retkeilyn etikettiin. Reippaan retkipäivän jälkeen maistuu hyvä ruoka, sauna ja makoisat unet tuoreissa lakanoissa, katso siis sivuiltamme lisää vinkkejä majoittumiseen, ruokailuun ja muuhun ohjelmaan

Etiketti ei ole pelkästään tarra hillopurkin kyljessä

Talvikaudella poluilla ei välttämättä ole kunnossapitoa vaan luonnon polut pysyvät auki niitä kulkemalla. Pyöräily jäätyneellä merellä on elämys ja kun jäälle on tehty perinteisen hiihtolatu niin yleensä vieressä löytyy myös luisteluhiihtobaana jota myös fatbikella eli paksukumipyörällä liikkuessasi voit käyttää. Raahen kaupungin ylläpitämillä luisteluhiihtobaanoilla paksukumipyörällä ajo on sallittu. Muistathan tarkistaa että renkaiden ilmanpaineet ovat tarpeeksi alhaiset että baanat eivät rikkoudu.  

Reittien ylläpitotilannetta voit seurata ja tiedustella myös Raahen seudun latuinfo Facebook ryhmässä. Talvikunnossapidon tilanteesta löydät infoa Latukartta Raahe sivustolla. Luontopolkujen ja niiden varsilla olevien taukopaikkojen ylläpitäjänä voi olla kunta, kyläyhdistykset ja yhdistykset.

Kiitos että huomioit kulkiessasi muut retkeilijät ja pidät huolta luonnosta ja reittien varteen rakennetuista taukopaikoista ja että retkeilet roskattomasti. Roskaton retkeily tarkoittaa sitä että kaikki mitä mukanasi tuot, myös mukanasi viet pois. Maastopyöräilijän etikettiin voi tutustua esim. Suomen Ladun sivuilla. Jokamiehenoikeudet tuovat ulottuvillemme valtavan määrän luonnon rikkautta, tästä aarteesta nauttimiseen kuuluu myös vastuita. Etiketti ei kuulu pelkästään hillopurkin kylkeen tai muodollisille illallisille, retkeilyetiketti ohjaa luonnossa kulkijaa ja se on hyvä ottaa haltuun ennen lähtöä. Huomioithan että tulenteko on sallittua vain sille osoitetuilla paikoilla. Muistathan että retkeily tapahtuu aina omalla vastuulla. 

Laavut ja nuotiopaikat

Seudulla löytyy runsaasti laavuja ja nuotiopaikkoja. Paikkojen ylläpitäjänä voi olla kunta, kyläyhdistykset ja yhdistykset. Muistathan että roskaaminen on kielletty, eli viethän mukanasi tuleet roskat pois. Käytä polttopuina vain tarkoitukseen sopivia puita ja vain tulentekoon osoitetuilla paikoilla. Joillekin laavuille toimitetaan polttopuita mutta ne voivat myös loppua, joten varmuuden vuoksi voit tuoda muutaman kalikan mukanasi. Jätä taukopaikka aina siistiin kuntoon, vaikka vähän siistimpään kuin mitä se oli tullessasi. Näillä ohjeilla saamme kaikki nauttia niin luonnosta kuin tauoista siellä.

 

 

Tutustu