Matkailun kehittymistä ja merkitystä aluetalouteen seurataan mm. tilastotietojen avulla. Tilastokeskus kirjaa rekisteröityjä yöpymisiä sellaisilta majoitusliikkeiltä, joilla on tarjonnassaan vähintään 20 vuodepaikkaa tai asuntovaunun sähköpistokepaikkaa. Raahen seudulla näitä majoitusliikkeitä on kaudesta riippuen 4-6 kappaletta ja petipaikkoja enimmillään 476. Rekisteröityjen yöpymisten lisäksi Raahen seudulla yövytään pienemmissä majoitusliikkeissä, lyhytmajoituskohteissa, matkaparkeissa, sekä sukulaisten ja tuttavien luona, nämä luvut eivät kirjaudu tilastotietoihin.
Alla olevassa näkymässä löydät Tilastokeskuksen kokoamaa tietoa Raahen seudun rekisteröidyistä yöpymisistä, niiden perusteella kansainvälisyysasteesta, kansainvälisten yöpyjien lähtömaista ja maakuntatasolla vapaa-ajan ja työn merkeissä matkustavien jakautumisesta. Mukana on myös Oulun lentokenttäliikennetietoa. Voit vertailla lukuja vaikka eri alueiden ja kuukauden/vuoden perusteella.
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän suhdannekehitys - Raahen seudun matkailuklusteri Tilastokeskuksen yhteenveto (30.10.2024)
Vuonna 2023 Raahen seutukunnan matkailuklusterin liikevaihto kasvoi 0,6 prosenttia edellisvuodesta. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla liikevaihto lisääntyi 6,1 prosenttia, mutta supistui toisella neljänneksellä 4,0 prosenttia vuoden 2022 vastaaviin ajanjaksoihin verrattuna. Vuoden 2024 alkupuoliskolla liikevaihdon kehitys piristyi, kun kasvua kertyi ensimmäisellä neljänneksellä 3,6 prosenttia ja toisella neljänneksellä 5,1 prosenttia vuoden takaisin vastaaviin ajanjaksoihin verraten.
Raahen seutukunnan matkailuklusterin toimialan henkilöstömäärä kasvoi liikevaihtoa ripeämmin vuonna 2023, kun lisäystä edellisvuoteen verrattuna kertyi 8,1 prosenttia. Kasvua syntyi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 10,3 prosenttia ja jälkimmäisellä puoliskolla 6,1 prosenttia vuoden 2022 vastaaviin ajanjaksoihin verrattuna. Positiivinen kehitys jatkui vuoden 2024 puolella, kun henkilöstömäärä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 4,5 prosenttia ja toisella neljänneksellä 3,2 prosenttia vuotta aiemmasta.
Matkailuklusterin kehitys Raahen seudulla - tulkintaa Tilastokeskuksen aineistosta (30.10.2024)
Matkailuklusterin osalta tiedot ovat saatavilla vasta vuodesta 2015 alkaen. Tämä rajoittaa hieman pitkän aikavälin trendin analysointia, mutta voimme silti tehdä joitakin havaintoja:
Alkutilanne: Matkailuklusterin indeksi oli 94,9 vuoden 2015 alussa.
Viimeisin tilanne: Kesäkuussa 2024 indeksi oli 122,2, mikä osoittaa merkittävää kasvua alkutilanteeseen verrattuna.
Vertailu muihin toimialoihin
Kasvu ja vakaus
Matkailuklusteri on osoittanut vahvaa ja melko tasaista kasvua verrattuna muihin toimialoihin. Sen kehitys on ollut vakaampaa kuin esimerkiksi rakentamisen tai metallialan.
ICT-klusteri on kasvanut samankaltaisesti matkailuklusterin kanssa, mutta matkailun kasvu on ollut hieman voimakkaampaa viime aikoina..
Tukku- ja vähittäiskauppa sekä muut palvelut ovat kehittyneet hitaammin ja vaihtelevammin kuin matkailuklusteri.
Suhdanneherkkyys
Matkailuklusteri näyttää olevan vähemmän herkkä talouden suhdannevaihteluille kuin esimerkiksi rakentaminen tai metalliklusteri.
COVID-19-pandemian vaikutus näkyy selvästi matkailuklusterin luvuissa vuoden 2020 alussa, mutta ala toipui nopeasti ja jatkoi kasvuaan.
Tulevaisuuden näkymät
Matkailuklusterin trendi on nouseva, ja se näyttää jatkavan kasvuaan myös lähitulevaisuudessa.
Verrattuna muihin toimialoihin, matkailuklusteri vaikuttaa olevan vahvassa kasvuvaiheessa Raahen seudulla.
Yhteenveto
Matkailuklusteri Raahen seudulla on osoittanut vahvaa ja vakaata kasvua verrattuna muihin tarkasteltuihin toimialoihin. Se on toipunut hyvin ulkoisista shokeista, kuten COVID-19-pandemiasta, ja jatkanut kasvuaan. Matkailuklusterin kehitys on ollut positiivisempaa kuin perinteisillä aloilla, kuten rakentamisessa tai tukku- ja vähittäiskaupassa. Tulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavalta matkailuklusterille Raahen seudulla, mikä voi tarkoittaa kasvavia mahdollisuuksia ja työpaikkoja alueella.
(Tulkinnassa hyödynnetty tekoälyä.)
Matkailuklusteri
Tilastokeskuksen määritelmän mukaan matkailuklusteri on laaja kokonaisuus, joka sisältää useita matkailuun liittyviä toimialoja. Matkailuklusteriin luetaan seuraavat pääryhmät:
- Majoitustoiminta
- Ravitsemistoiminta
- Henkilöliikennepalvelut
- Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät
- Kulttuuripalvelut
- Urheilu- ja virkistystoiminta
Tiedonkeruu
Tiedot matkailuklusterista kerätään useista eri lähteistä:
- Tilastokeskuksen yritystilastot
- Toimialakohtaiset tilastot
- Kansantalouden tilinpito
Matkailun satelliittitilinpito on keskeinen työkalu matkailuklusterin taloudellisten vaikutusten mittaamisessa. Se yhdistää tietoja eri lähteistä ja antaa kokonaiskuvan matkailun taloudellisesta merkityksestä.
MATKAILUN KEHITTÄMISEN HANKKEET
Matkailun kehittämisessä on Raahen seudulla otettu viime vuosien aikana merkittäviä askelia. Raahen seutukunnassa on toteutettu mm. VEDEN ÄÄRELLÄ seutukunnallinen matkailun kehittämishanke ja pyörämatkailun PYÖRÄLLÄ KUUHUN hankkeet, joiden toimenpiteisiin saatiin matkailutoimijat sitoutettua laajasti mukaan. Nyt käynnissä olevat RAAHEN SEUDUN MATKAILUN MASTERPLAN ja ÄLYKÄS JA UUDISTAVA MATKAILU OULUN SEUDULLA (STORe) -kehittämishankkeet sekä varsinainen Visit Raahen matkailun toimintaympäristön ja seudun matkailun yhteismarkkinoinnin kehittäminen jatkavat luontevasti tällä polulla.
Hankkeessa laadittavan Master Planin ja investointisuunnitelman avulla Raahen seutua kehitetään ympärivuotiseksi ja vetovoimaiseksi matkailukohteeksi, jonka matkailukohteet ovat tunnettuja ja saavutettavia sekä kotimaisille että kansainvälisille matkailijoille. Seudun vahvuuksien ja vetovoimatekijöiden tuotteistamista jatketaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä matkailijoita puhutteleviksi elämyksellisiksi tuotteiksi, jotka ovat kilpailukykyisiä, kestäviä ja kannattavia. Kuntien ja yrittäjien yhteistyö hankkeessa lisää yhteisymmärrystä siitä, että matkailu on Raahen seudulla tärkeä, kasvava ja kannattava elinkeino sekä vetovoimainen työllistäjä. Hankkeen myötä tieto kestävästä matkailusta ja sen kehittymisestä jalkautuu niin julkisen sektorin kuin yrittäjien arkeen ja siitä osataan viestiä myös ulos päin. Toimenpide- ja investointisuunnitelmalla varmistetaan suunnitelmien toteutumista.
Raahen seudun matkailun Master Plan ja investointisuunnitelmalla seudun matkailun seuraava kehitysvaihe saadaan etenemään oikea-aikaisesti ja suunnitelmallisesti kaikkien toimijoiden kanssa. Yritykset, kunnat ja sidosryhmät pystyvät ennakoimaan tarvittavat toimenpiteet ja pystyvät reagoimaan kasvun ja kehittämisen vaatimiin toimenpiteisiin. Rahoittajat saavat hyvän kuvan seudun yritysten investointitarpeista ja yrittäjät saavat investoinnit käyntiin. Hankkeen aikana ja tuotoksena syntyvä yhteistyön toimintamalli ja Master Plan ja investointisuunnitelma hyväksytetään kunnallisissa päätöksenteon elimissä ja jalkautetaan toimintaan.
Hankkeella toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa, liiton matkailustrategiaa, kuntien strategiaa kuin myös aikaisempien hankkeiden suunnitelmia. Hankkeessa huomioidaan ja hyödynnetään vastaavia jo toteutettuja sekä syntymässä olevia matkailun kehittämisen suunnitelmia ja käynnissä hankkeita rannikkoseudulla ja Oulun talousalueella.
Hankkeen kohderyhmiä ovat Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen yrittäjät, kuntien viranhaltijat ja luottamushenkilöt, yhteisöt, muut sidosryhmät ja seudulle etabloituvat yritykset.
Yhteys- ja hanketiedot
Raahen seudun kehitys, Rantakatu 5 D, 2. krs, 92100 Raahe
Toimintakausi: 1.5.2022 - 30.9.2024
Rahoittaja: Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto 70%, seutukunnan omarahoitus 30%.
Hankkeen yhteyshenkilö: Terhi Eteläinen, p 040 130 3884 terhi.etelainenraahe.fi (terhi[dot]etelainen[at]raahe[dot]fi)
Älykäs ja uudistava matkailu Oulun seudulla -hanke on ryhmähanke, jossa ovat mukana Oulun ja Limingan, Rokua UNESCO Global Geoparkin, Raahen seudun ja Iin alueet sekä yhteismarkkinointiyhtiö Oulun Matkailu Oy. Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä ovat alueella toimivat matkailuun liittyvät yritykset sekä muut matkailutoimijat.
Ryhmähankkeen yhteisinä tavoitteina ja keskeisinä toimenpiteitä on 1) laatia alueelle kestävän matkailun kansainvälinen SDG (Sustainable Development Goals) -kehittämisohjelma, 2) kehittää alueen luonto- ja kulttuurikohteisiin pohjautuvia, uudistavan ja transformatiivisen matkailun tuotteita ja palveluja sekä 3) ottaa käyttöön uusi seudullinen tiedolla johtamisen alusta kasvattamaan tiedolla johtamisen osaamista ja kyvykkyyttä.
Yhteisten tavoitteiden lisäksi kullakin hankkeen osatoteuttajalla on omia tavoitteita ja toimenpiteitä. Raahen seudun osahankkeen päätavoitteina ovat Raahen kaupungin, Siikajoen ja Pyhäjoen alueen kestävän luonto- ja kulttuurimatkailun kohdekehittäminen, kestävän matkailun kriteerit täyttävien matkailutuotteiden kehittäminen sekä matkailun digitaalisten kanavien, toimintamallien ja työkalujen kehittäminen.
Raahen seudulla kohdekehittämisen kärkikohteena on kulttuurihistoriallisesti arvokas puukaupunkialue Wanha Raahe. Hankkeen yhtenä toimenpiteenä laaditaan Wanhan Raahen markkinoinnin brändikäsikirja, joka on hyödynnettävissä aluekehittämisessä, palvelujen tuotteistamisessa ja markkinoinnissa koko seutukunnassa. Kohdekehittämisen lisäksi toisena keskeisenä toimenpiteenä on kehittää erityisesti seudun luonto- ja kulttuurimatkailuun liittyviä tuotteita yhdessä toimijoiden kanssa lisäten samalla matkailutoimijoiden keskinäistä yhteistyötä ja osaamista mm. palvelumuotoilun, kestävän matkailun ja markkinoinnin saralla. Kolmantena merkittävänä toimenpiteenä on testata ja pilotoida uusia syntyviä tuotteita eri kohderyhmille sekä saada tuotteet digitaalisissa kanavissa helposti löydettäviksi ja ostettaviksi.
Lisäksi hankkeen aikana kestävää ja uudistavaa matkailua kehitetään Raahen seudulla seuraamalla Visit Finlandin destinaatiotason kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF)-ohjelmapolkua. Hankkeen aikana seudun matkailutoimijoille tarjotaan vastuullisuusvalmennuksia sekä tukea oman vastuullisen matkailuliiketoiminnan edistämiseksi.
Yhteys- ja hanketiedot
Raahen seudun kehitys, Rantakatu 5 D, 2. krs, 92100 Raahe
Hankekoodi: A80638
Toimintakausi: 1.9.2023 - 31.12.2025
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027
Ryhmähankkeessa mukana: Oulun kaupunki/Business Oulu, Oulun Matkailu Oy, Raahen kaupunki/Raahen seudun kehitys (Raahe, Siikajoki, Pyhäjoki), Humanpolis Oy/Rokua UNESCO Global Geopark, Iin Micropolis Oy, Limingan kunta
Ryhmähankkeen hallinnointi: Oulun kaupunki / Business Oulu
Ryhmähankkeen projektipäällikkö Iiris Kanniala, 040 4848 821, iiris.kannialabusinessoulu.com
Raahen osahankkeen hallinnointi: Projektipäällikkö Johanna Rautio, 040 130 8130, johanna.rautioraahe.fi
Pyörällä kuuhun – pyörämatkailusta uusi matkailuelinkeinon edistäjä maaseudulla -hanke on Raahen seudun kehityksen ja Limingan kunnan kaksivuotinen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää Raahen seudun - Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen - ja Limingan pyörämatkailua parantamalla keskeisten maastopyöräilyreittien tunnettuutta, palvelukykyä sekä toimijoiden yhteistyötä. Samalla luodaan kokonaan uusi retkipyöräilyyn tarkoitettu maantiepyöräilyn rengasreitti sekä sitä tukeva palveluverkosto. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat saavutettavuuden parantaminen, tiedottamiseen ja markkinointiin liittyvät toimenpiteet, pyöräilijöille suunnattujen palveluiden ideointi ja tuotteistaminen sekä reittiverkoston kehittäminen ja palvelutason nostaminen.
Tavoitteet tiivistetysti
- Limingan ja Raahen seudun keskeisten pyöräilyreittien kehittäminen matkailun näkökulmasta vetovoimaisemmiksi samalla edistäen paikallisen väestön lähiliikuntamahdollisuuksia.
- Luontomatkailuun liittyvän liiketoiminnan elinvoimaisuuden vahvistaminen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien luominen.
Yhteys- ja hanketiedot
Marjo-Riitta Sipilä projektikoordinaattori marjo-riitta.sipilaraahe.fi p. 040 130 8237
Toteuttajat: Raahen seudun kehitys ja Limingan kunta
Hanketyyppi: Maaseudun palvelut, kehittäminen
Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Kokonaiskustannusarvio: 254 640 €, josta EU- ja valtion tuki 229 176 €
Hankehallinnointi: Limingan kunta
Hankkeen projektipäällikkö Katariina Huikari katariina.huikariliminka.fi p. 040 194 8357
Toteutusaika: 3.1.2022-29.2.2024
LAKU - Laaksoista kukkuloille - näkyvyyttä maaseutumatkailuun digitalisaatiolla ja tuotteistamisella -hanke (toteuttamiskausi 1.9.2021-30.9.2023) kohdistui Pohjois-Pohjanmaan matkailualan mikro- ja pk-yritysten kilpailukyvyn kohentamiseen, toiminnan uudistamiseen ja tuotteiden kehittämiseen mm. COVID-19-pandemian synnyttämien uusien tarpeiden sekä Visit Finlandin kestävän kehityksen ja kansainvälisyyskriteerien mukaisiksi.
Hankkeen merkittävinä teemoina olivat kansainvälistyminen sekä matkailun toimialan digitalisoitumisen ja toimijoiden digikyvykkyyden kasvattamisen tarve. Hankkeessa keskeisenä tavoitteena oli yritysten tuottamien matkailupalveluiden houkuttelevuuden, näkyvyyden, saavutettavuuden ja ostettavuuden parantaminen. Hankkeen toimenpiteinä matkailutoimijoille suunnatut työpajat toteutettiin etupäässä toiminnallisina webinaareina, joissa hyödynnettiin virtuaalisia fasilitointimenetelmiä ja vertaisarviointia ja -kehittämistä.
Yhteys- ja hanketiedot
Raahen seudun kehitys, Rantakatu 5 D, 2. krs, 92100 Raahe
Hankekoodi: A77595
Toimintakausi: 1.9.2021 - 30.9.2023
Rahoittaja: Euroopan rakenne- ja investointirahastot - EAKR. Hanketta rahoitettiin osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Hankehallinnointi: Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti
Hankkeen projektipäällikkö Ulla Lehtinen, p. 050 4761 624 ulla.lehtinenoulu.fi
Raahen seudun kehitys: Terhi Eteläinen, p 040 130 3884 terhi.etelainenraahe.fi
Hankkeessa olivat mukana: Raahen seudun kehitys (Raahe, Siikajoki, Pyhäjoki, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Kattilakosken kulttuuriosuuskunta, Kärsämäen kunta sekä Kerttu Saalasti säätiö.
Veden äärellä hankkeessa (toimintakausi 1.4.2017 – 30.6.2020) kehitettiin Raahen seutukunnan matkailua. Hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää Raahen kasvuvyöhykkeen (Raahen kaupunki, Siikajoen kunta ja Pyhäjoen kunta) matkailutoimialaa sekä toimialan pk-yritysten kasvua ja kehittymistä.
Veden äärellä hankkeen teemoina oli luonto-, kalastus- ja metsästysmatkailu, liikunta- ja hyvinvointimatkailu, teollisuusmatkailu, sekä tapahtumamatkailu. Seudun kiinnostavuus ammentaa ja profiloituu matkailutarjonnassa sen luontaisten vahvuuksien ainesten mukaan - meri- ja saaristo- ja jokivarsien luonto, merenkulun ja kaupankäynnin historia, vireä kaupunki- ja kyläkulttuuri.
Toiminnalla synnytettiin ja kehitettiin yhteistyötä matkailun parissa toimivien yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden ja sidosryhmien kesken, kehitettiin palvelutarjonnan tuotteistamista ja matkailuinvestointien edistämistä sekä yhteismarkkinointia. Veden äärellä hankkeessa toteutettiin valittuihin matkailukohteisiin tai -teemoihin laajempi kehittämissuunnitelma edistämään matkailupalveluiden syntymistä, kehittämistä ja matkailuinvestointeja.
Seminaareissa ja työpajoissa seudun matkailupalveluiden tuottajat tutustuivat toisiinsa ja seudun palvelutarjontaan. Työpajojen tavoitteena oli synnyttää seudulle uusia matkailun tuotepaketteja ja valmentaa mm. tuotteistamiseen, palvelumuotoiluun, digitaaliseen markkinointiin. Veden äärellä -hankkeen toimintakauden aikana oli tarjolla seminaareja ja työpajoja matkailun parissa jo toimiville yrityksille ja yhteisöille, sekä sinne haluaville. Kaikki ideat matkailun kehittämiseen otettiin mielellään vastaan ja kehittämisideat olivat laaja-alaisia.
Veden äärellä hankkeen aikana toteutettiin runsaasti erilaisia työpajoja ja verkostoitumistilaisuuksia. Hankkeen tuotoksina laadittiin seuraavat matkailuesitteet ja matkailusuunnitelmat:
Visit Raahe elämyspaketit ryhmille
Raahen seudun matkailumarkkinoinnin sisältösuunnitelma (pdf)
Pyhäjoen matkailusuunnitelma (pdf, ei saavutettava)
Raahen saariston ympärivuotisen luontomatkailun kehittämissuunnitelma (pdf)
Teollisuusmatkailun kehittämissuunnitelma (pdf, ei saavutettava)
Siikajoen matkailun kehittämissuunnitelma (pdf)
Veden äärellä hanketta hallinnoi Raahen seudun kehitys (Raahen kaupunki, Pyhäjoen kunta, Siikajoen kunta). Hanketta rahoitti Euroopan Unioni ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Toimintakausi: 1.4.2017 – 30.6.2020.
MUKAAN KEHITTÄMÄÄN JA KEHITTYMÄÄN
Kehittämistyössä tehdään erilaisia toimenpiteitä sekä järjestetään tilaisuuksia ja työpajoja matkailualan toimijoille. Toimenpiteistä viestitään aktiivisesti. Yrityskehittämisen tuki ja hanketoiminta on tarkoitettu kaikille Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen nykyisille ja tuleville matkailutoimijoille ja toimialan kehittämisestä kiinnostuneille.
Tarjoaako yrityksesi hyvinvointi-, terveys- tai hemmottelupalveluja? Kuljetatko työksesi ihmisiä paikasta toiseen maalla, ilmassa tai vesillä? Voitko toteuttaa osasen matkailijoille tarjottavasta ohjelmasta? Taipuuko keittiösi herkkujen tarjoilu vaikka metsän keskellä? Tule mukaan kehittämään osaamisestasi matkailutuotetta ja löytämään uusia yhteistyökumppaneita ja nauttimaan Visit Raahen kanavien tarjoamasta lisänäkyvyydestä palveluillesi! Lue alta käynnissä olevista matkailun kehittämishankkeista ja lähde mukaan. Lisää tietoa Visit Raahe yhteismarkkinoinnista ja sopimuskumppanuuksista löydät sivulta Visit Raahe kumppanuudet. Seuraa ilmoittelua, tule juttusille, kutsu käymään, innostutaan yhdessä :)