Lähde luontoon, suuntaa vesille, nauti rauhasta tai vauhdin hurmasta Pyhäjoella.

Lähde retkeilemään ja liikkumaan luotoreiteille, heitä siima veteen ja valmistaudu ateriaan tuoreesta saaliista, bongaile linnut, seikkaile kuohuvat kosket ja nauti veden liikkeistä rauhallisesti virtaavissa suvannoissa ja aavoilla ulapoilla. 

Kayakers in the Pyhäjoki River

Pyhäjoki

Puhtaasta luonnosta ja energiasta tunnettu Pyhäjoki on rakentunut keskelle merellistä Pohjois-Pohjanmaata. Meren ja joen kainalossa elävässä kunnassa luonto on ihmistä lähellä ja arjen palvelut helposti saatavilla. 

Perämereen laskevassa Pyhäjoessa kuohuu lukuisia kalastajien ja melojien suosimia koskia. Merenrantakylistä sisämaahan kuljettaessa maisema vaihtelee laajoista peltoaukeista lähes koskemattomiin salomaihin ja näyttäviin tuulipuistoihin. 

Pyhäjoen kylät

Pyhäjoen kunta tukee aktiivisesti kyliensä elinvoimaa, omatoimisuutta ja vireyttä. Elävät kylät maaseudun rauhassa takaavat viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön pyhäjokisille. 
LiminkakyläParhalahtiPirttikoskiYppäri

Historiaa

Pyhäjoen seudulta on löydetty joitakin kivikautisia esineitä, kuten kivikirveitä ja –talttoja. Seutua hallitsivat pitkään lappalaiset, jotka saivat vasta keskiajalla väistyä suomalaisen uudisasutuksen tieltä. Pyhäjoen seutu kuului Ruotsin ja Novgorodin välisiin raja-alueisiin. Hanhikiveä Pyhäjokisuun pohjoispuolella Parhalahdella on pidetty mahdollisena vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajakivenä.

Pyhäjoki erotettiin Saloisista itsenäiseksi seurakunnaksi 1573. Siihen kuuluivat aluksi myös Pyhäjärvi, Kärsämäki, Haapavesi, Oulainen ja Merijärvi, jotka itsenäistyivät 1800-luvun jälkipuoliskolla. Ensimmäinen kirkko rakennettiin 1586. Sen korvasi C.L. Engelin suunnittelema, vuonna 1844 valmistunut ristikirkko, joka paloi salaman sytyttämänä 1974. Uusi kirkko rakennettiin 1976–1977.

Pyhäjoen kylässä oli 1600-luvun puolivälissä 67 taloa, katovuodet verottivat kuitenkin asukkaiden määrää. Väestö sai toimeentulonsa maanviljelyksestä, karjataloudesta sekä joki- ja merikalastuksesta. Aluksi harjoitettiin myös hylkeenpyyntiä ja metsästystä. Pyhäjoki oli aikoinaan tärkeä kulkuväylä, jota pitkin kuljetettiin mm. tervaa. Jokisuun satamapaikan läheisyydessä sijaitsi myös tervahovi. 1900-luvun alkupuoliskolla Hourunkosken partaalla Pyhäjoen pohjoisessa suuhaarassa toimi A. Santaholma Oy:n puuhiomo.

Lisää kuntatietoa löydät Pyhäjoen kunnan verkkosivuilta

Selaa kohteita