Haltioitumisen hoiva – lähimatkailusta lievitystä stressiin | Visit Raahe
Auringonlasku Kylmäniemen rannalla kesällä.

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Haltioitumisen hoiva – lähimatkailusta lievitystä stressiin

Oletko jo kokeillut minilomailua?  

Kirjailija Katherine May kehottaa ihmisiä kokeilemaan haltioitumista keinona stressin lievitykseen. Mikä onkaan parempi keino haltioitumiseen kuin matkailu. Tähän viittaavat myös Professori Dacher Keltnerin tutkimukset. Mutta tarvitseeko matkan suuntautua aina jonnekin uuteen paikkaan?

”Todellinen tutkimusmatka ei ole uusien maisemien etsimistä, vaan uusin silmin katsomista.” – Marcel Proust (1871-1922), ranskalainen kirjailija 

 

Kuinka voit käytännössä kokea haltioitumista miniloman aikana? 

Kun matkustamme uuteen paikkaan, olemme pakotettuja olemaan tarkkaavaisia, jotta selviämme uudessa ympäristössä. Sen sijaan vanhoissa tutuissa paikoissa voimme helposti suorittaa toimintoja autopilotilla niin, että läsnäolon sijaan märehdimme mielemme syövereissä tai surffailemme sosiaalisessa mediassa. Jotta voisimme kokea matkailun virkistyvän vaikutuksen myös tutuilla seuduilla, meidän on nähtävä hieman vaivaa, jotta tulemme läsnäolevaksi hetkessä. 

Yksi keino on ottaa kivi käteen vaikka Kylmäniemen rannalta ja tunnustella sitä. Kivi on ollut jo kauan ennen meitä ja tulee olemaan pitkään meidän jälkeemmekin. Samalla kun annamme kiven tippua takaisin maahan, voimme päästää irti turhasta kontrollista ja hengittää syvään puhdasta meri-ilmaa. 

Seuraavaksi voi vierailla museossa, jossa ei ole vielä käynyt tai mennä uudestaan jo entuudestaan tuttuun museoon, jossa on varmasti jotain uutta, esine tai tarina, johon voi tällä kertaa kiinnittää huomion. Niin ikään museossa ymmärtää oman pienuutensa, joka auttaa taas laittamaan asioita rentouttavaan perspektiiviin. 

Vierailu palkittuun Raahen saaristoon virkistää taatusti. Suosittelemme käyntiä ainakin kerran joka vuosi. Kesäpäivä vaikka Taskun autiosaaren hiekkarannalla, raikkaassa merivedessä päämäärättömästi lorkkien tai Iso-Kraaselin luontopolulla kuljaillen ovat omiaan vähentämään suorituspaineita. Mikset aloittaisi saaristoluontoon tutustumista istumalla merenrantakahvila Ruiskuhuoneella Pikkulahden ympäristöä ihaillen? 

Kun kaipaat retkillesi opastusta, Visit Raahen matkailuneuvonnan kesäpisteestä Praatissa löydät mm. ehdotuksen Wanhan Raahen kierrokseksi. Omatoimikulkija voi myös ladata myös Glopas-ääniopastussovelluksen ja kuunnella tarinat korvanapeilta. Voit myös liittyä muiden mukaan Raahen Matkailuoppaiden opastetuille kävelykierroksille. 

Suuntaisitko Marcel Proustin inspiroimana minilomalle kotiseudulle uusin silmin? 

Uuteen asiaan ryhtyminen vaatii aina pienen ponnistelun, mutta on kokeilun väärti. Joten jos olet jäämässä lomalle, niin miksi et aloittaisi sitä minilomalla lähiseudulle saadaksesi työstressin laskemaan heti ilman, että liika stimulaatio tuo uutta stressiä?  

Tehtyäsi päätöksen lomasta on aika luopua suorittamisesta ja ottaa mallia Raahen seudun asukkaiden kielestä, jossa käytetään sanoja kuten lorkkiminen ja kuljailu. Lorkkiminen on suorittamisen suhteen tavoitteetonta, lapsenomaista vesielementistä nauttimista aivan kuten kuljailu tarkoittaa samaa kävelyn suhteen.

Katja Mattila lähti miehensä kanssa minilomalle Raahentienoon Golfiin ja Siikajoen upealle rannalle Tauvoon ja kertoo tällä videolla lyhyesti heidän lomatunnelmistaan.

Lähtisitkö sinäkin Katjan tavoin Siikajoelle tai kokeilisitko Pyhäjokea? Pyhäjoella voit harjoitella läsnäolevaa matkailua esimerkiksi Kielosaaren luontopolulla kuljaillessasi ja piknikistä kaikilla aisteilla nauttiessasi Hourunkosken kuohuja kuunnellen. Tärkeintä on löytää se toiminta tai paikka, joka saa sinut tuntemaan olosi inspiroituneeksi ja rentoutuneeksi, jopa haltioituneeksi.

Mitä Raahen seudun matkailukohdetta voisit seuraavaksi katsoa uusin silmin? Täältä löydät lisää vinkkejä stressiä lievittävään lomailuun.