Seudun monipuolinen luonto luo runsaasti vaihtoehtoja omatoimiselle ulkoilulle ja retkeilylle, olitpa sitten kuntoa ja sykettä nostamassa tai nauttimassa luonnon rauhasta, olipa mielilajisi polkujuoksu, maastopyöräily tai vaellus. Rantojen tuntumassa voit tuntea välillä suloisen lempeän, toisinaan periksiantamattoman, voimainsa tunnoissa myllertävän merituulen kasvoillasi ja sisämaassa kuulla saman tuulen huminan puiden latvoissa hiljaisuuden keskellä. Siispä virkisty ja voi paremmin, opi uutta luonnosta, meren rannikon ominaispiirteistä ja maankohoamisen ilmiöistä ja luo liikettä. Alta löydät myös vinkkejä reittien välittömässä läheisyydessä oleviin majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoihin, kuin myös retkeilyn välineiden vuokraajiin. Reippaan retkipäivän jälkeen maistuu hyvä ruoka, sauna ja makoisat unet tuoreissa lakanoissa, katso siis sivuiltamme lisää vinkkejä majoittumiseen, ruokailuun ja muuhun ohjelmaan.
Vuokraa välineet retkeilyyn ja ota opas mukaasi
Vuokraa fatbiket, maastopyörät, lumikengät, liukulumikengät, kajakit, SUP-laudat ja muut varusteet ja välineet mitä retkeilyyn tarvitset. Ammattitaitoisten oppaiden ohjauksessa tutustut turvallisesti uuden lajin saloihin ja uusiin maastoihin. Raahen seudulla sinua palvelee mm. Lappis. Raahessa toimii myös aktiivinen pyöräilyseura RCC josta voit kysellä kaveria mukaan pyöräreissulle. Reittien ylläpitotilannetta voit seurata ja tiedustella myös Raahen seudun latuinfo Facebook ryhmässä. Talvikunnossapidon tilanteesta löydät infoa Latukartta Raahe sivustolla.
Valitse reittisi mielen ja kunnon mukaan tai kokeile vaikka kaikki
Alla voit tutustua reitteihin aakkosjärjestyksessä. Mukana on tieto onko kyseessä rengasreitti joka alkaa ja päättyy samaan pisteeseen, vai ns. pistoreitti jolloin matkan pituus on merkitty yhteen suuntaan. Jos reitillä on esteettömiä osuuksia, siitä on myös maininta mukana. Polut ja reitit ovat kuljettavissa niin kävellen kuin maastopyöräillen. Talvikaudella poluilla ei välttämättä ole kunnossapitoa vaan luonnon polut pysyvät auki niitä kulkemalla. Pyöräily jäätyneellä merellä on elämys ja kun jäälle on tehty perinteisen hiihtolatu niin yleensä vieressä löytyy myös luisteluhiihtobaana jota myös fatbikella eli paksukumipyörällä liikkuessasi voit käyttää. Raahen kaupungin ylläpitämillä luisteluhiihtobaanoilla paksukumipyörällä ajo on sallittu. Muistathan tarkistaa että renkaiden ilmanpaineet ovat tarpeeksi alhaiset että baanat eivät rikkoudu.
REITIN TALVIKÄYTTÖ kappaleista löydät lisätietoja lumisen ajan ylläpidosta.
Linkitettyjen karttojen lisäksi Raahen seudulla maastopolkijoiden ja polkujuoksijoiden merkkaamia reittejä löydät myös Trailmap:ssa. Huomioithan että sivun kuvaukset reiteistä ovat suuntaa-antavia. Talvireittivinkkejä fatbikelle löydät Trailmapissa asetuksilla MTB Talvikartta ja etsi keltaiset reitit.
Luontopolkujen ja niiden varsilla olevien taukopaikkojen ylläpitäjänä voi olla kunta, kyläyhdistykset ja yhdistykset.
Etiketti ei ole pelkästään tarra hillopurkin kyljessä
Kiitos että huomioit kulkiessasi muut retkeilijät ja pidät huolta luonnosta ja reittien varteen rakennetuista taukopaikoista ja että retkeilet roskattomasti. Roskaton retkeily tarkoittaa sitä että kaikki mitä mukanasi tuot, myös mukanasi viet pois. Maastopyöräilijän etikettiin voi tutustua esim. Suomen Ladun sivuilla. Jokamiehenoikeudet tuovat ulottuvillemme valtavan määrän luonnon rikkautta, tästä aarteesta nauttimiseen kuuluu myös vastuita. Etiketti ei kuulu pelkästään hillopurkin kylkeen tai muodollisille illallisille, retkeilyetiketti ohjaa luonnossa kulkijaa ja se on hyvä ottaa haltuun ennen lähtöä. Huomioithan että tulenteko on sallittua vain sille osoitetuilla paikoilla. Muistathan että retkeily tapahtuu aina omalla vastuulla.
Laavut ja nuotiopaikat
Seudulla löytyy runsaasti laavuja ja nuotiopaikkoja. Paikkojen ylläpitäjänä voi olla kunta, kyläyhdistykset ja yhdistykset. Muistathan että roskaaminen on kielletty, eli viethän mukanasi tuleet roskat pois. Käytä polttopuina vain tarkoitukseen sopivia puita ja vain tulentekoon osoitetuilla paikoilla. Joillekin laavuille toimitetaan polttopuita mutta ne voivat myös loppua, joten varmuuden vuoksi voit tuoda muutaman kalikan mukanasi. Jätä taukopaikka aina siistiin kuntoon, vaikka vähän siistimpään kuin mitä se oli tullessasi. Näillä ohjeilla saamme kaikki nauttia niin luonnosta kuin tauoista siellä.
- Laavut ja nuotiopaikat Siikajoella
- Virkistyskohteet ja laavut Pyhäjoella
- Luonto- ja retkeilykohteet Raahessa
Iloista retkipäivää!
AITTALAHTI Raahe | rengasreitti, lyhyt siirtymä maantietä pitkin | 1,3 km |
Luontopolku on noin 1,3 km pitkä kiertäen entisen merenlahden, Aittalahden pohjoisosan. Puolivälissä luontopolkua, junaradan tuntumassa, on levähdys- ja näköalapaikka järvelle. Reitin varrella löydät kaksi nuotiopaikkaa ja Lapaluodontien eteläpuolella, pysäköintialueen tuntumassa, erikoisen 7-metrisen teräksisen lintutornin. Täältä on hyvä aloittaa kierros. Aittalahteen istutetaan ahventa ja sieltä voikin kalastaa niin ahventa kuin haukeakin.
Osoitetiedot ja kartta
FANTIN POLKU Raahe | rengasreitti, siirtymä pyörätietä pitkin | 700 m |
Fantin 770 m polku kulkee kauniissa merimaisemissa. Se on lyhyehkö ja helppokulkuinen polku ihan Raahen kaupungin äärellä. Polun varrella on nuotiopaikka ja loistava paikka ihastella näkymää kohti Wanhaa Raahea lahden vastarannalla. Fantin reitti on mainio lähireitti kun olet majoittuneena Raahen keskustassa ja Wanhassa Raahessa. Jos haluat kokeilla ajoa fatbikellä Lappis vuokraa sinulle sellaisen ja opastaa sinut matkaan.
Osoitetiedot ja kartta
HANGASNEVAN LUONTOPOLKU Paavola Siikajoki | rengasreitti | 4,1 km |
Erämainen retkeilyreitti on noin 4,1 km pitkä ja soveltuu erinomaisesti ympärivuotiseen käyttöön niin pyöräillen kuin kävellen, myös retkiluistelijat ovat löytäneet reitin varrelta jääosuuksia luistimiensa alle. Hangasnevan pitkospuut ovat 40-80 senttimetriä leveitä. Ne on tehty niin, että maastopyörälläkin on helppo ajaa. Pitkospuita on n. 400 metrin matkalla. Reitin varrella on useita penkkejä maisemapaikoilla, näkötorni ja suurin piirtein polun puolivälissä laavu ja nuotiopaikka. Reitti on merkitty väri/heijastintolpilla ja värimerkkejä löytyy myös puista. Erityisesti keväällä alueella on paljon lintuja. Talvella reitillä ja sen tuntumassa kulkee hiihtolatu. Retkeilijöiden on syytä olla varovaisia, sillä alueella on syviä kanavia, lähteitä ja paikoin syvää suota. Liikkujien tulee pysyä merkityllä reitillä. Polku ja kaikki sen varrella olevat rakennelmat ovat paavolalaiset tehneet talkootyönä. Retkireitistä valmistellaan karttaa.
REITIN TALVIKÄYTTÖ
Hangasnevan luontopolulla voit liikkua kävellen, hiihtäen, fatbikella ja muutoinkin lihasvoimalla nevan ympäri kiertävällä n. 4,1 km polulla, joka on osittain tampattu.
Vihannintien P-paikalta (katso Talvikäytön kartta) ajetaan monikäyttöura Hangasnevan laavulle jäätyneen suon yli kelin niin salliessa. Hangasnevan jäillä kulkevaa osuutta ei merkitty karttaan koska reitin paikka saattaa vaihdella lumi- ja jäätilanteen mukaan, kiertelee kuitenkin jäitä pitkin Hangasnevan laavulle P-paikan reunalta. Hangasnevan laavulta ajetaan monikäyttöura aina Paavolan Laurinsaaren laavulle saakka, josta se jatkuu valaistuna Paavolan kuntoratana/-latuna. Hangasnevan laavu - Laurinsaaren laavu edestakainen matka on n. 9,5 km. Fatbike pyöräily on sallittu koko reitillä, mutta ei latu-uralla. Muistathan alentaa rengaspaineet uralle passeliksi. Kävelyä ei suositella muutoin kuin nevan ympäri kulkevalla luontopolulla.
Ylläpito: Siikajoen kunta ja Paavolan kylän talkooväki. Laavuilla on yleensä polttopuuta.
Talvikäytön kartta
Osoite Vihannintie 366, Paavola Siikajoki
HUMMASTINVAARAN REITIT Raahe | rengasreitti | 5, 10, 15 ja 25 km |
Valittavanasi on neljä erimittaista reittiä 5, 10, 15 ja 25km, jotka on merkitty maastoon värikoodein. Kaikki reitit ovat sulan maan aikaan maastopyöräily- ja retkeilykäyttöön. Osalla matkaa on myös hevosura. Hummastinvaaran hyvin merkityt ja kohtuullisen helpot reitit soveltuvat mainiosti myös aloitteleville maastopyöräilijöille. 25 km lenkki on louhosalueen kohdalla, kivikkoisilla osuuksilla, haastava. Taukoa voit pitää lavuilla ja tulipaikoilla, joita reitistöiltä löytyy yhteensä kolme. 25 km reitin varrella on laavu ja tulipaikka Hummastinjärven läheisyydessä. Mäntykankaan pysähdyspaikan kupeesta, 8-tien läheisyydestä, löydät nuotiopaikan ja sitä kautta pääset myös Olkijoen laavulle, joka sijaitsee 10 km ja 15 km reittien varrella. Alueella on myös runsaasti geokätköjä!
Lähtö Harakkamäentie 12, Pattijoki Raahe tai Moottoriradantie, 92140 Raahe
Osoitetiedot ja kartta
REITIN TALVIKÄYTTÖ
Hummastinvaaralle reitille ajetaan hiihtäjille lumitilanteen salliessa perinteisen hiihtotavan latu vaaran vaihtelevaan maastoon. Latua ei ole valaistu. Latu-ura on tarkoitettu pelkästään hiihtämiseen.
Lähtö: Harakkamäentie 12.
Kartta
ISO-KRAASELIN LUONTOPOLKU Raahen saaristo | rengasreitti | 2,3 km |
Iso-Kraaselin saaressa Raahen edustalla on 2,3 km pituinen luontopolku, jonka varrella on 15 opastaulua, jotka kertovat saaren linnuista, kasveista ja maankohoamisen ilmiöistä luonnossa. Opastusta voit kuunnella myös Glopas-ääniopassovelluksen kautta. Glopaksen voit ladata älypuhelimeesi maksutta. Saaressa on nuotiopaikka ja katos. Kesäisin saaressa laiduntaa lampaita. Iso-Kraaseliin pääset kesäisin saaristoristeiljöiden kyydissä tai omalla veneellä. Saaressa voit myös yöpyä historiallisessa luotsituvassa MeriRaahen vieraana, tilauksesta lämpiää myös sauna. Iso-Kraaseli on suosittu retkeilykohde myös talvella.
Osoitetiedot ja kartta
REITIN TALVIKÄYTTÖ
Luontopolku on lihasvoimilla kierrettävissä myös talviseen aikaan. Reitillä ei ole talviylläpitoa, mutta Raahen kaupunki toimittaa nuotiopuita laiturin läheisyydessä olevaan keittokatokseen. Huomioithan myös että Raahen saaristossa Natura-alueella saarissa moottorikelkkailu ei ole sallittua.
JOUTSENREITTI Siikajoki | rengasreitti | 80 km |
Pitkä Joutsenreitti on maastopyöräilyreitti, joka soveltuu myös kävelyyn ja polkujuoksuun. Reitti kiertää kolmen kunnan, Siikajoen, Lumijoen ja Limingan alueilla. Tässä reitissä on haastetta pitkän matkan ajajalle. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotieosuuksilla. Siikajoen päässä reitillä on noin kolmen kilometrin siirtymä maantietä pitkin (Niitynmaantie) jolta pääset metsäosuudelle kahdesta kohdasta. Niitynmaantien varressa on reittiopastukset kohdissa joissa reitti kääntyy metsään tai tulee metsästä. Voit valita retkireitiksesi myös lyhyemmän pisto-osuuden joka vie sinut Varessäikän uimarantaan ja pienvenesatamaan. Törmälän Tilalla lähellä toista metsäreitin risteystä voit yöpyä lakanoissa tai tentsilessä jokimaisemasta nauttien. Talvisin Joutsenreitti on osittain Limingan päässä latu-urana.
Osoite Niitynmaantie, Siikajoen kylä Siikajoki
Kartta- ja tarkemmat reittitiedot
KARJONEVAN LUONTOPOLKU Paavola Siikajoki | 2,5 km |
2,5 km pitkä luontopolku on Luonnonperintösäätiön omistamalla Konttikangas-Karjonevan suojelualueella. Polku kulkee Karjonevan kosteikolla, joka on merkittävä kosteikkolintujen pesimäalue. Alueella on katselulava ja piilokoju. Polkua rakennetaan ja ylläpidetään talkoovoimin.
Osoite Hoikanrannantie 420, 92430 Paavola, Siikajoki
Luonnonsuojelualue kartalla
KIELOSAAREN LUONTOPOLKU Pyhäjoki | pistoreitti | 600 m |
Kielosaaren leirintäalueelta lähtee viehättävä 600 metriä pitkä luontopolku, joka tutustuttaa monimuotoiseen jokiluontoon. Pienet sillat kuljettavat saaresta toiseen, ja pitkospuut vievät pienelle lintutornille ja nuotiopaikalle saakka. Istahda polunvarren penkeille tai veden hiomille kallioille kuuntelemaan veden liplatusta ja nauttimaan maisemista. Keväisin tulva-aikaan Pyhäjoen nouseva vesi voi katkaista kulun polulla.
Osoitetiedot
KOSKIPUISTO Pyhäjoki
Pyhäjoen pohjoishaaran eteläpuolella olevassa Koskipuistossa voi ihailla Hourunkoskea ja joen virtausta. Puiston kulkuväylät on suunniteltu sopimaan myös liikuntaesteisille. Kulkiessasi voit tutustua opastaulujen kertomana Pyhäjokisuun teolliseen historiaan. Vastarannan kodalle ja nuotiopaikalle pääset Koskikujalta jatkuvan tien kautta.
Osoite Niskantie 15, 86100 Pyhäjoki
KÄRKINIEMEN RANTAPOLKU Ruukki Siikajoki
Polun varressa on laavu ja Pallomänty, joka on luonnonmuistomerkki. Polun löydät Kärkiniemen Urheilupuiston yhteydestä.
Osoite Kärkiniementie 11 (navigaattoreissa 59), Ruukki Siikajoki
LÄNTISRANNAN VIRKISTYSALUE Vihanti, Raahe | rengasreitti | 5 km |
Luonto- ja perinnepolku kiertää Rantasenjärven ja Särkijärven välisessä maastossa ja sen pituus on pisimmillään noin 5 km. Polun varrella on 10 erilaista opastaulua, lähtöpisteessä Rantasenjärvellä lintutorni ja Myllykosken taukopaikalla mm. nuotiopaikka ja laavu. Katso alempaa myös Vihannin kinttupolut.
Osoitetiedot ja kartta
MIKONKARIN LUONTOPOLKU, ULKOILUREITTI JA ESTEETÖN RANTAPULEVAARTI Pattijoki, Raahe | rengas ja pistoreitti | 1,8 km ja 1,6 km |
Rannan läheisyydessä kulkeva luontopolku on yhteensä 1,8 km ja sen varrella sijaitsee lintutorni, uimaranta ja 16 opastaulua erilaisista luontonähtävyyksistä. Opastusta voit kuunnella myös Glopas-ääniopassovelluksen kautta, jonka voit ladata älypuhelimeesi maksutta. Polun varrella, uimarannan tuntumassa löytyy nuotiopaikka.
Siirtymäreitteineen noin 1,6 km pituinen Mikonkarin ulkoilureitti taas vie sinut Pattijoen Pohjoishaaran suiston tuntumaan. Rannan tuntumassa Lohenpyrstön karavaanarialueen huoltorakennuksen takaa lähtee myös esteetön noin 350 m pitkä kävelysilta, rantapulevaarti, jota pitkin pääsee kodalle ja ihailemaan merimaisemaa myös pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Lohenpyrstö on karavaanareiden ykköspaikka, majoitusta löydät luontopolun varrelta myös Pattijoen Veteraanimajalta.
Mikonkarin reiteiltä pääset myös Pattijoen metsäkirkolle. Kesällä Mikonkarin luontopolku on juurakkoinen ja jonkin verran hidas ja haastava ajettava, mutta talven kelit tekevät yleensä reitistä kevyesti rullaavan vauhtipolun.
Osoitetiedot ja kartta
PALOKANKAAN REITIT Raahe | rengasreitti ja verkosto | 2,2 km tai 3,7 km |
Olkijoen varrella Pattijoen Metsästysseuran majan läheisyydessä löytyy luontopolku jonka varren opastaulut kertovat erityisesti metsän eläimistä ja metsästyksestä sekä alueen muinaishistoriasta. Vaihtelevat maanmuodot kuten rantakaarrot kuin myös paikannimet kertovat muinaismeren jättämistä jäljistä maastoon. Luontopolku on tarkoitettu lähinnä patikointiin. Lumiseen aikaan osa luontopolusta on muutettu hiihtoladuksi. Luontopolku on merkitty maastoon keltisilla neliömerkeillä. Alueelta löytyy luontopolun lisäksi upeita polkuja pyöräilijöille ja niitä yhdistelemällä saat mukavasti 10 km polettavaa Raahen pienlentokentän ympäristössä ja Olkijokea myötäillen aina Valtatie 8 varrelle. Lisää polettavaa löydät jatkamalla Hummastinvaaran reiteille. Olkijoen varren polkuverokosto on pääosin helppoa neulaspolkua tai hiekkapohjaisia ja soveltuvat parhaiten läskipyörällä ajettavaksi. Riutanjärven kierros on haastavampaa maastoa mutta muutamaa juurta ja kiveä lukuunottamatta hyvin ajettavissa. Karttaan merkityn polkuverkoston löydät Trailmapista. Jos tulet Hummastinvaaran reiteiltä niin ylitä Valtatie 8 Olkijoen levähdyspaikan kohdalta (Hautalantie). Huomioithan että tulenteko reiteillä on kielletty. Majoitusta löydät Pattijoen Metsästysseuran majalta. Majan tilat soveltuvat mainiosti myös kokousten ja tyhy-päivien viettoon.
Osoite Metsästäjäntie 85, Pattijoki Raahe
Kartta Lataa Palokankaan luontopolun kartta tästä. Polkuverkostoa Trailmap:ssa (hae Raahe-Pattijoki lentokenttä)
PALOSAAREN LUONTOPOLKU Pyhäjoki | 2 km |
Palosaaren luontopolku kiertää kahden kilometrin matkan metsämaisemassa, entisöidyn metsänvartijantilan ympäristössä. Polun varrella voit tutustua erilaisten metsätyyppien lintulajistoon ja puulajeihin. Marja-aikaan kannattaa tähyillä ympärille – Palosaaren lähimetsissä on hyviä marja- ja sieniapajia. Palosaari toimi metsänvartijan tilana 1861–1975. Entisöity tila 1800-luvun tupamiljöineen kuuluu Metsähallituksen vanhimpien metsänvartijatilojen joukkoon. Nykyään Palosaari on Eräpalvelujen mallitila, jonne on perustettu 27 ihannealuetta eri riistalajeille. Tilalle myönnettiin vuonna 2009 kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus. Palosaaren tuvan voit myös varata yöpymiseen.
Osoitetiedot
PYHÄJOEN PENKKATIET - POHJOIS- JA ETELÄHAARAN SEKÄ SAAREN REITTI Pyhäjoki | rengasreitti | useita vaihtoehtoja |
Penkkatiet eivät ole varsinaisesti luontopolkuja mutta ovat kuitenkin mainio kohde erityisesti jos haet helppoa mutta pidempää pyöräilyreittiä. Pyhäjoen pohjoispuolella kulkevaa penkkatietä pääset Pirttikosken kylään saakka. Reitin alkupäässä voit tulistella kodalla ja istahtaa penkeille tarkkailemaan jokivarren luontoa. Pirttikosken kierros on pituudeltaan n. 19 km kun kuljet Pohjoishaaran penkkatietä Pirttikoskelle, ylität joen Kuusiniemen siltaa pitkin ja palaat takaisin Etelähaaran penkkatietä. Voit valita myös lyhyemmän reitin Saaren penkkatietä seuraten. Tutustu retkelläsi viehättävään Annalan kotiseutumuseoon ja ravitse itsesi Pyhäjoen keskustan kahviloissa ja ravintoloissa.
Osoitetiedot
Pyhäjoen virkistyskohteet kartalla
PITKÄNKARIN POLUT, TAKARANTA JA HAKOTAURI Raahe | 1,8 km + 1,5 km |
Pitkänkarin alueella ei ole yhtä kiertävää luontopolkua, vaan se on useiden reittien verkosto. Kävelyreittien varrelta löytyy Ilolinnan lintutorni ja Takarannan nuotiopaikka sekä useita hirsipenkkejä levähdyspaikoiksi. Takarannan maisemat ovat avomerelle ja Ilolinnan maisemat ovat puolestaan saaristoon. Reitistön yhteispituus on 1, 8 km. Pitkänkarin kaupungin puolelta Maa-Fantista löydät Pikkulahden uimarannan ja melontakeskuksen.Takarannalta jatkuvan Hakotaurin polun 1,49 km varrella voit astella Suomen aiheettomimmaksi sillaksi nimetyn maastokohdan ylityksen sekä todennäköisesti valtakunnan painavimmat pitkospuut, mene ja tiedä. Reitti vie sinut Kylmäniemenlahden uimarannalle, jossa voit kesäaikaan oppia SUP-lautailutaitoja SUP Siniaallon kanssa. Koko reitti Kylmäniemestä Maa-Fanttiin on merkitty sinisin reittimerkein.
Osoitetiedot ja kartta
RAAHEN SAARISTO
Katso ISO-KRAASELIN LUONTOPOLKU ja ÄMMÄN KIERROS.
Saaristo ja esimerkiksi Taskun ja Iso-Kraaselin saaret ovat suosittuja retkeilykohteita myös talvella. Taskun saareen on matkaa Museonrannasta noin 5 kilometriä. Päivätupa palvelee retkeililjöitä taukopaikkana. Jääladut hiihtäjille, perinteisen ja luistelubaana ajetaan kun jää- ja säätilanne sen sallii. Lisää tietoa jäällä liikkumisesta löydät sivulta Hiihtämään ja retkeilemään merenjäälle
VARVIN LUONTOPOLKU Raahe | pistoreitti | 2,3 km |
Luontopolku kulkee ihan meren tuntumassa 1850-luvulla huippukauttaan olleen vanhan laivanveistämön, eli Varvin alueella. Luontopolku on 2,3 km ja se kulkee Varvin uimarannan ja uuden asuinalueen ohitse vanhalle Santaholman sahalle (nykyisin ratsastuskoulu) ja sieltä Maivaperälle asti. Sahan ja Maivaperän venesataman puolesta välistä löydät nuotiopaikan. Maivanperällä sijaitsee merellinen muinaisjäännös, roopenkki eli kallistuslaituri. Nyt, ennen korjausta suojelukohteen merkintää kantavalle laiturille ei tule sortumisvaaran takia mennä. Tutustu täällä ollessasi idylliseen Lapaluodon vanhaan asuinalueeseen ja piipahda kalahallissa lohikeitolla.
Osoitetiedot ja kartta
VIHANNIN KINTTUPOLUT Vihanti Raahe | useita reittivaihtoehtoja |
Vihannin kylien välillä on yhteensä lähes 100 km pitkä vaellus- ja patikointireitistö. Kinttupolut ovat vanhoja reittejä, jotka ovat muodostuneet kun niitä pitkin on kuljettu joko jalkaisin tai hevosilla. Reitit, rakenteet ja opasteet on kunnostettu viime vuosina kylien talkoohankkeena. Ne on merkitty maastoon sinisellä värillä ja reitin varrella on useita infotauluja mm. polkujen historiasta. Polkujen varsilla on useita nuotiopaikkoja ja laavuja. Laavuilla ja muutamissa yksityisomistuksessa olevissa tuvissa voit yöpyä vapaasti. Majapaikan voit varata myös mm. kylätaloilta ja järvimaisemasta Vihannin kotiseutukeskuksella.
Osoitiedot ja kartta
REITIN TALVIKÄYTTÖ
Kinttupolut on pääasiassa nimensä mukaisesti perustettu jalankulkua ja retkeilyä varten, maanomistajien vuokrasopimusten mukaisesti. Niiltä osin joissa polut kulkevat kylä-/metsäautoteitä on pyöräilymahdollisuus, samoin joltain osin on mahdollista hiihtokauden ulkopuolella käyttää kunnostettuja latupohjia.
Talvisin polkuja ei lanata eikä aurata, vaan kulkijat tamppaavat reittiä kuka lumikengillä kuka hiihtäen. Poikkeuksena kaksi perinteisen hiihtolatua, jotka talkoilevat kyläyhdistykset pitävät auki moottorikelkalla lumitilanteen mukaan. Yksi on välillä Kirkonkylä-Myllyperä ja toinen ns. Rasvakoskenreitti Rinnekankaalla pituudeltaan n.15 km.
Raahen kaupunki vastaa laavujen Penikka, Vareskota, Hiihtomaja ja Lumijärvi puuhuollosta. Muilla Kinttupolkujen varsien laavuilla kannattaa auttaa talkoilijoita ja tuoda omiin tarpeisiin mukanaan muutama puukalikka. Lisätietoja löydät Vihannin Kinttupolkujen verkkosivuilta.
VIITAJÄRVEN LUONTOPOLKU Raahe | rengasreitti | 5,5 km ja 7,7 km |
Valittavanasi on kaksi eripituista reittiä: Ahtimuksen kierros noin 5,5 km ja Viitajärven kierros noin 7,7 km. Luontopolun varrella on yhteensä 25 erilaista kohdetaulua. Pidempi reitti ulottuu lähes Haapajoen tekoaltaalle asti ja kulkee Viitajärven luonnonsuojelualueen läpi. Luonnonsuojelualueella on myös pieni lähde. Reitin alkupäässä Raahen hiihtomajalla on grillikatos ja käymälä. Maastopyöräilijälle reitti on ajoteknisesti haastavampi mutta myös erittäin vaihteleva ja mielenkiintoinen ajaa.
Usein kevättalvella tämä tamppautuu upean rullaavaksi poluksi ja on luonteeltaa aivan erilainen kuin kesäaikaan. Hiihtomajan maastoista löydät myös Raahe CC:n tekemiä ja ylläpitämiä XC-radan pohjia ja karttaan merkkaamattomia polkuja.
Osoitetiedot ja kartta
ÄMMÄN KIERROS Raahen saaristo | rengasreitti | 1,4 km |
Ämmän kierros on Raahen saariston uusimpia tuttavuuksia. Keltaisin reittimerkein merkattu helppokulkuinen polku johtaa läpi saaren monimuotoisen, ajoittain jopa puistomaisen lehtometsän. Ämmä-Äijä on hyvä retkeilykohde sekä kesällä että talvella läheisen sijaintinsa ja helpon saavutettavuutensa ansiosta, ja se onkin aikoinaan ollut suosittu telttailukohde. Sen matalat rannat tekevät siitä perheystävällisen. Saaresta löytyy laavu, polttopuuvarasto ja kompostikäymälä. Kesäkautena saarella laiduntaa lampaita. Saaressa ei ole laituria ja rantavesi on matala joten rantautumisessa on haasteensa. Aivan saaren eteläkärjen peukalonmuotoisesta kohdasta ja saaren länsipuolen poukaman eteläosasta rantautuminen on helpointa.
Osoite Ämmä-Äijä-Iso Soinin saari, Raahen saaristo
Kartta