Tonttu Tomera on kierrellyt Kauppakadun pihoilla. Hän pysähtyy katseilta piiloon ja huokaa raskaasti. Kauppakatu oli vielä 1960-luvulla kaupan keskus. Nyt on hiljaista.
Joulukuu on ohittanut puolivälin ja Tonttu Tomera on kierrellyt Kauppakadun pihoilla. Hän pysähtyy katseilta piiloon ja huokaa raskaasti. Kauppakatu oli vielä 1960-luvulla kaupan keskus ja joulun alla kauppojen näyteikkunat esittelivät toinen toistaan hurmaavampia joululahjatavaroita.
- Liikekeskuksessa oli kymmeniä kauppoja, Tomera muistelee ja toteaa, että Kauppakatu on muuttunut hiljaiseksi. Onneksi sentään muutama kauppa ja palvelun tarjoaja on tuonut yrityksensä entiseen liikekeskukseen. Tomera vaipuu muistoihinsa.
Koulukadun ja Kauppakadun kulmassa oli Uolevi Luovin vaatetusliike, jossa ostoksia sai tehdä sananmukaisesti piikkiin.
- Kauppias repäisi tiskipaperista palasen ja kirjoitti siihen ylös maksettavan summan. Lapun hän tökkäsi piikkiin. Asiakas maksoi, kun jaksoi. Usein velka käytiin maksamassa lapsilisäpäivänä, Tomera tietää. Kansallisosakepankin konttori sijaitsi seuraavassa kulmassa.
- Oli se hienoa, kun pankit palvelivat vielä asiakkaita. Pankki oli auki kuutena päivänä viikossa. Liikkeiden kassanhoitajat toivat pankkiin myynnistä kertyneen tuoton. Usein he tarvitsivat vaihtorahaa, koska ostokset tehtiin käteisellä. Lauantaisin ja jouluaattoisin pankin ovet suljettiin kello 13. Uudenvuoden päivä oli pitkä työpäivä. Silloin laskettiin kaikkien talletusten korot. Monet asiakkaat tulivat heti vuoden vaihduttua merkkauttamaan korot pankkikirjalleen, Tomera tuhahtaa nykyiselle sähköiselle pankkitoiminnalle, sillä kaikki ihmiset eivät ole digitaitoisia. Häntä itseään harmittaa välillä, kun joutuu kirjaamaan havaintonsa sähköiseen muistikirjaan.
- Hassisen kaupasta sai kaikki joulun herkut, suklaat ja hedelmät, Tomera luettelee mielessään ja paljastaa, että Hassiselta löytyi myös joulupukin lahjasäkkiin sopivia tavaroita, esimerkiksi rouvan itsensä ompelemia esiliinoja ja aitoja Raahen-kompiaisia.
Jos rahat loppuivat viikonlopun aikana, Hassiselta sai korotonta lainaa maanantaihin asti, tämän on tonttu Tomera kuullut partiointikierroksillaan.
- Apteekkikin oli lahjapuoti, Tomera haikailee niitä vanhoja aikoja, kun apteekeissa myytiin salmiakkia ja saippuaa. Kirjakauppa oli lahjakauppojen parhaimmistoa. Joulupukin mielestä kirjalahja on aina paikallaan ja lukemaan kannattaa kannustaa niin lapsia kuin aikuisia. Kirjastotonttu Taavetin digikummi Tuisku lähettääkin osuvia kirjavinkkejä Joulupukille.
Raahen Osuuskaupan myymälä Brahenkadun kulmassa oli Osuuskaupan päämyymälä. Nyt tiloissa toimii kirpputori.
- Minä kannatan kierrätystä. Kirpparin tavarat ovat hyväkuntoisia, sieltäkin pukinkonttiin löytyisi parahultaisia lahjoja, Tomera toteaa Brahenkadun nurkalla. Hän tietää, että nykyihmiset elävät tavarapaljouden keskellä.
- Maj Ravander (myöh. Fekete) valmisti hatut ja lakit. Nyt ei ole enää yhtään hattukauppaa koko kaupungissa, Tomera suree. Maj’n liike toimi ensin Plantingin talossa, sitten apteekin talossa ja sitten Roihun talossa. Aarno Ravanderilla oli Radioliike. Maj ja Aarno olivat aviopari vuodesta 1951.
– Avioliiton kariuduttua Maj jatkoi perheen yksinhuoltajana yritystoimintaa menestyksellä. Uusi karvalakki oli vallan mainio joululahja. Maj solmii toisen avioliiton keski-ikäisenä Andras Feketen kanssa vuonna 1967, Tomera muistaa hyvin Kauppakadun yritysten ja yrittäjien elämänvaiheet.
Kauppakadulla sijaitsi myös Laurinvaaran kenkäkauppa, jonka ikkunassa nyökytteli mekaaninen joulupukki. Lapset kävivät sitä kilvan katsomassa. Tomera on tyytyväinen, että Laurinvaaran talossa käydään kauppaa tänäänkin.
Rautakaupassa joulumyynti oli vuoden kohokohta. Joulupukin konttiin on aina toivottu käyttötavaraa. Niinpä Armas Kallio tilasi Rautakaupan kotitalousosastolle junavaunullisen Arabian astioita joulumyyntiin. Raahen Seutuun laitettiin komea mainos, ja kauppa kävi hyvin.
- Ne olivat ihania aikoja, Rautaruukkia rakennettiin, kaupunkilaiset vaurastuivat. Kaupunkikuvasta katosivat löntystelevät lehmät ja mukulakivillä kopsuttelevat hevoset. Tilalle tulivat pakokaasuja tupruttelevat autot, Tomera kertailee 1960-luvun nousukiitoista elämää.
- Eihän tässä muistelmia pitänyt kirjoittaa, vaan kirjata Kauppakadun asukkaiden kiltteydet ja tuhmuudet sähköiseen muistikirjaan, Tomera komentaa itsensä työn syrjään, kun sähköinen muistikirja piippaa.
Tonttukokelas Touho on tehnyt päivityksen: ”Ihmisten asunnot täynnä tavaraa. Joka huusholliin KonMari-kirja.”
- Ei hullumpi idea, tonttu Tomera kuittaa tyytyväisenä.
Lisätietoja
Martti Nevalan artikkeli Raahen Joulu -lehdessä v. 2004
Suutarinverstas Monopoli
Naisten Ääni - Anneli Keski-Korsu
Naisten Ääni - Esteri Tokola
Naisten Ääni- Maj Fekete