Joulukuu 11. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri | Visit Raahe

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Joulukuu 11. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri

Merikatu 2 Raahen Porvari- ja Kauppakoulu, ikkuna Merikadun puolella

Johan ja Baltzar Fellman halusivat koulun nimeksi Raahen Porvari- ja Kauppakoulu. Porvarikoulu antoi paikkakunnan pojille yleissivistyksen. Kauppakoulu ohjasi heitä kauppiaiksi.

Suomen ensimmäinen opistotasoinen kauppaoppilaitos valitsi ensimmäiset opettajat vuoden 1882 keväällä. Syksyllä järjestettiin ensimmäiset pääsykokeet, joissa kouluun pyrki 19 oppilasta. Koulussa oli aluksi yksi valmistava ja kaksi kauppaluokkaa. Oppiaineina oli kauppamaantieto, -historia, matematiikka ja kauppalaskento, fysiikka, kemia ja tavaraoppi, kirjanpito ja konttorityöt sekä useita kieliä: ruotsi, suomi, saksa, englanti, venäjä ja ranska.

Myös vaikeita aikoja

Koulutalo otettiin vuoden 1918 helmikuussa Raahen suojeluskunnan kasarmiksi, johon sijoitettiin 90 sotilasta. Maaliskuussa, kun valkoinen armeija oli noussut kaupungissa niskanpäälle, rakennuksesta tehtiin lähes 1000 punavangin sotavankila. Suurin osa vangeista viipyi täällä kesäkuun 3. päivään, jolloin lähes 500 lähetettiin pois. Loput vangit lähetettiin pois koulun tiloista elokuussa. Väliaikaiseksi kouluhuoneistoksi järjestettiin koulun johtajan asunto.

Vuonna 1920 koulu joutui pitkän harkinnan jälkeen anomaan valtionapua. Tämän pelättiin olevan vastoin lahjoituskirjan ehtoja, joiden mukaan kauppaseuran tulisi vastustaa kaikkea ”vierasta, asiaankuulumatonta sekaantumista koulun asioihin”. Valtionapu saatiin ja siitä lähtien koulu onkin nauttinut sitä.

Kaupunki suhtautui avustamiseen nihkeästi. Kun apua yritettiin ensimmäisen kerran vuonna 1922, kaupunki kieltäytyi sitä antamasta. Lopulta se kuitenkin heltyi ja myönsi vuonna 1924 ensimmäisen kerran avustusta.

Koulun tilat joutuivat sotilaskäyttöön uudelleen vuonna 1944. Koulutyökin päästiin aloittamaan vasta marraskuussa. Kun tilat vapautuivat vihdoin, ne olivat perin huonossa kunnossa. Remonttia varten saatiin valtion avustusta ja lahjoituksia. 

Paras vertaistensa joukossa

Mahtaisivat Fellmanin veljekset olla tyytyväisiä, jos tietäisivät kuinka hyvin heidän perustamansa koulu on tehtävänsä hoitanut. Opinahjo kouluttaa monitaitoisia liiketalouden ja tietojenkäsittelyn osaajia. Uudistetut opetussuunnitelmat ja opetusmenetelmät tuottavat yhteistyökykyisiä ammattilaisia yritysten tarpeisiin.

- Vaikka Suomen kauppaopistoverkosto on tiheä, Raahen Porvari- ja Kauppakoulu kohoaa sieltä ylitse muiden. Tämä on ”primus inter pares”, paras vertaistensa joukossa. Työnhaussa teille on suuri etu, että teillä on päättötodistus Raahen Porvari- ja Kauppakoulusta. Myykää nahkanne mahdollisimman kalliisti, evästi rehtori Alpo Miettunen keväällä 1971 valmistuneita.

Lisätietoja

Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 100 v. Juhlamatrikkeli vuodelta 1982

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu Wikipedia

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu kotisivut

Maire Ylisirniö - Syrjäkylästä maalikylään

 

Takaisin Wanhan Raahen Joulukalenteri etusivulle