Joulukuun päivät lyhenevät ja matelevat hitaasti. Merimiehenleski Malvina Matilainen, istuu ikkunan vieressä käsitöineen. Matti-poika on merillä. Malvina odottaa kirjettä.
Raahe oli Suomen merimahti 1800-luvun puolivälin jälkeen. Toinen toistaan komeampia purjelaivoja lyötiin Varvissa. Puolet kaupungin työikäisestä väestöstä sai elantonsa merenkulkuun liittyvistä ammateista. Syksyllä, kun merimiestalon katolla nähtiin flaku heilumassa komeana ja kutsuvana, harppasi Matti Matilainenkin ottamaan hernettä. Hän oli juuri täyttänyt 10 vuotta.
Joulukuun päivät lyhenevät ja matelevat hitaasti. Matilaiska, merimiehenleski Malvina Matilainen, istuu ikkunan vieressä käsitöineen.
- Tuleva joulu on yksinäinen, Malvina huokaa raskaasti. Matti-poika on merillä eikä häneltä ole vielä tullut yhtään kirjettä.
Malvina oli ensimmäisiä oppilaita Sofia Lybeckerin köyhäin tyttöin skoulussa, jonka Franzenin mamselli oli perustanut vuonna 1843. Sofia oli määrännyt perustamiskirjassa, että koulussa pitää antaa opetusta uskonnon, laskennon ja kirjoituksen lisäksi myös naisten käsitöissä, jotka edistävät köyhän kansanluokan toimeentuloa. Malvinalle mieluisimpia olivat käsityötunnit.
- Meillä oli käytösä kahet kangaspuut ja yheksän rukkia, Malvina muistelee. Tärkeimpinä käsitöinä tytöt oppivat koulussa kehräämään, kutomaan sukkia ja ompelemaan liinavaatteita. Malvina on kartannut hahtuviksi ja kehrännyt langoiksi ison korillisen lampaanvilloja ja kutoo nyt sukkia. Tilaustyö valmistuu hyvissä ajoin ennen joulua.
- Mihin minä olisin joutunut ilman koulutusta, hän huokaa itsekseen ja lähettää Franzenin mamsellille kiitokset sinne jonnekin. Tilaustyöt tuovat leivän pöytään. Malvina elää säästäväisesti ja pärjää hyvin. Matti halusi, että hän saisi laivapatruunin kautta osan palkasta.
– En minä niitä rahoja raski käyttää. Säästän Matille, on Malvina päättänyt vakaasti. Matti oli ollut intoa täynnä, kun hän oli käynyt vannomassa merimiesvalan raatihuoneessa.
– Nyt sitä kelepaa olla ihimisten joukosa!, hän julisti.
Malvina muistaa, kuinka riehakas hänen miehensä Juho oli ollut lähtiessään toiselle ja viimeiseksi jääneelle matkalleen. Posliinikoirat istuvat ikkunalla ja muistuttavat Juhon ensimmäisestä matkasta. Ei hän olisi tahtonut vielä päästää Mattia merille mutta ei voinut sitä estääkään. Isänsä jalanjälkiä poika haluaa harpata.
- Liian lyhyeksi jäi Matin lapsuus. Vain kymmenen kesää hän ehti temmeltää Kirkonmäellä ja Katinhännän pihasokkeloissa, Malvina miettii ja kyynel vierähtää poskelle. Kyllä se Matti on ollut niin mahottoman reipas pienestä pitäen. Jospa se merilläkin pärjää.
Malvina tietää, että Matti sai paikan joukon jatkona ja miehistön nuorimpana eli kajuuttapoikana, jonka tehtäviin kuuluu pitää puhtaana kajuutat, puurtaa keittäjän apulaisena ja kantaa ateriat keittiöstä pöytään.
Eteisestä kuuluu askelia. Postiljooni tuo kirjeen sisälle asti. Hän tietää kuinka hartaasti Malvina on Matin ensimmäistä kirjettä odottanut. Se on seilannut pitkän matkan maailman meriltä. Malvinan kädet vapisevat, kun hän avaa kuoren.
”Nyt lähestyn Teitä Äiti näillä muutamilla riveillä ja annan tietää, että olen voinut hyvästi terveyden puolesta. Tätä toivon Teidänkin saavan nauttia. Ei jouva ikävöimään täsä hälinäsä. Ei oo työ ollu vielä vaikiaa. Hyvästi vain ja jääkää Jumalan haltuun. Toivottaa poikanne Matti.”
- On se Matti niin reipas. Postiljooni istuu nyt alas. Minä keitän kahavit, Malvina touhuaa. Juhlan kunniaksi hän kattaa kahvipöytään hienot posliinikupit, jotka Juho toi ensimmäiseltä matkaltaan Englannista.
Tekstissä on käytetty lähteenä ja osittain lainattu Samuli Paulaharjun Wanha Raahe -kirjaa.
Sofian talo
Vuodesta 1984 Mediakeskus Lybecker on toiminut uusissa tiloissa Sofia Lybeckerin kadulla.
Sofian talossa toimii nyt Kinosalonki Sofia. Se on Bio Huvimyllyn ystävien, yhdistyksen, kiertävän kinon ja yhdistyksen yhteisöllinen tukikohta. Tapahtumasalin lisäksi talossa on kahvio/baari, elokuvajulistegalleria/näyttelytila sekä yhdistyksen tuotteiden kauppa.
Lisätietoja
Auli Kananen, Eija Turunen: Lybecker 150 vuotta – Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen juhlajulkaisu
Naisten Ääni - Sofia Lybecker
Samuli Paulaharju: Wanha Raahe
Raahen Museo - Kauppilan Jussin ensimmäinen pesti
Kinosalonki Sofia