Joulukuu 6. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri | Visit Raahe

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Joulukuu 6. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri

Rantakatu 39, ent. Paloasema, ent. Nuorten työpaja, ikkuna Rantatorin puolella

Elettiin 1900-luvun loppua. Entisen paloaseman ovi kävi. Sisään astui nuori Raahen työvoimatoimiston lähetteen kanssa. – Onko tämä nuorten työpaja? hän kysyi. - Kyllä, oli vastaus.

Elettiin viime vuosituhannen viimeisiä vuosia. Entisen paloaseman ovi kävi. Sisään astui nuori kädessään Raahen työvoimatoimiston lähete. – Onko tämä se nuorten työpaja? hän kyseli ja sai myöntävän vastauksen. 

Nuoren otti vastaan nuori, jonka työjakso oli päättymässä. Hänelle työpajan toiminta ja rutiinit olivat tuttuja. Hän huomasi tietävänsä toiminnasta paljon, kun sai kertoa siitä työjaksoa aloittavalle nuorelle. Pajajakso oli ollut hänelle kasvun paikka. Hukassa ollut elämän punainen lanka oli löytynyt. – Tällaisia keskusteluja käytiin usein nuorten työpajassa sen toimintavuosina. –

Kaupunginhallitus päätti 11.9.1995 antaa entisen paloaseman Nuorten työpajan käyttöön. Metalliosasto muutti sinne marraskuussa 1995 ja kotikeittiö huhtikuussa 1996. Nuorten työpajan toiminta jatkui vuoteen 2000 saakka. Työpaja tarjosi nuorille mahdollisuuden tehdä tuottavaa työtä puolen vuoden työsuhteessa, johon sisältyi 160 tuntia koulutusta. Toiminta oli monipuolista:

Autoja korjattiin ja maalattiin

Entisen paloaseman autohalli kunnostettiin työpajan metallipajaksi, jossa nuoret kunnostivat pääasiassa asiakkaiden autoja. He laittoivat kuntoon sekä autojen moottoreita että peltejä. Renkaiden vaihdot ja tasapainotukset onnistuivat nuorilta ohjaajien valvonnassa. Autoremonttien lisäksi metallipajalla tehtiin pieniä metallitöitä. Osa hallista rajattiin maalaamoksi.

Viikon ajaksi soppakauhan varteen

Työpajan kotikeittiötoiminta kehitettiin huolehtimaan nuorten terveellisestä päiväaterioinnista. Pajan nuoret ahkeroivat jokainen vuorollaan viikon kotikeittiössä saamassa elämänhallintakoulutusta. Nuoret perehtyivät teoriassa ja käytännössä edullisten ruokaostosten tekemiseen, ruuan valmistukseen ja kodin siisteyteen. Kotikeittiössä noudatettiin omavalvonnan periaatteita eikä tarkastuksissa koskaan huomattu siisteystasossa huomauttamista. Työpaikkaruokailu järjestettiin pajalle nuorten toivomuksesta.

Joskus aikoinaan kotitalouslautakunta oli ostanut vuokraamista varten kahvikalustoja, mehumaijoja ja muitakin kotitaloudessa tarvittavia tavaroita. Astioiden vuokraus siirrettiin työpajalle. Hyvin pientä toimintaahan se oli, mutta nuorten asiakaspalvelutaidot kehittyivät.

Toimistotyön rutiinit tutuiksi 

Kun työpajalle tuotiin ensimmäinen tietokone, se sai tyytyä kököttämään paloaseman Rantakadun puoleisessa nurkassa. Yläkerran valoisassa huoneessa aloitettiin pc-pajan toiminta, joka alkuvaiheessa keskittyi nuorten kouluttamiseen. Siellä sai ohjausta tietokoneen käyttöön ja toimistotyöhön. Pc-pajan nuoret suunnittelivat ja toteuttivat pajan omat logot, esitteet, ilmoitukset, tiedotteet ja julisteet. He hoitivat pajan laskutuksen ja toimistopalvelut sekä tekivät pajan omat internetsivut, ihan oikeaa työtä siis.

Videoita veikeässä tilassa

Vain mielikuvitus oli rajana tilojen suunnittelussa ja käyttöön otossa. Videopaja sai idearikkaan ohjaajan, joka sai suunnitella toiminnalle sopivat tilat. Ikkunaton ja toimiva tila rakennettiin palokunnan pukeutumistilaan. Värejä käyttämällä tilasta tuli vallan veikeä. Videopajan tavoitteena oli ohjata videoalasta kiinnostuneita nuoria alan koulutukseen, ammatinvalintaan ja yrittäjyyteen. Videopajan nuoret kuvasivat ja valmistivat erään tunnetun heavy-yhtyeen musiikkivideon.

Nuorisokahvila ilman määrärahaa

Nuorisokahvilan toiminta aloitettiin nollabudjetilla. Raahen kaupunginhallituksen päätös entisen paloaseman antamisesta nuorten työpajan käyttöön sisälsi ehdon, että rakennuksessa on järjestettävä myös iltatoimintaa nuorille. Kahvilan kalustoa saatiin lahjoituksina pääasiassa muista nuorisotiloista tai löydettiin ullakoilta. Uutta kalustoa ei hankittu, koska minkäänlaista määrärahaa ei ollut.

Kahvilassa oli mahdollisuus katsella teeveetä ja pelata. Työpajan kahdeksasta tietokoneesta kaksi oli kahvilan käytössä. Kahvilassa oli tarjolla edulliseen hintaan kahvia, limsaa, irtsikoita, pullaa ja pitsaa.

Talon sisäisen palvelun merkitys selvisi

Talon sisäisiä palveluja hoitamaan perustettiin huolintapaja, joka tarjosi kuljetus-, varasto- ja kiinteistönhuollosta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden kehittää taitojaan työn ja koulutuksen kautta varastonhoitajan tehtävissä. Toiminnan kautta nuoret oppivat pajan sisäisen palvelun merkityksen ja omaisuudesta huolehtimisen tärkeyden.

Rakennuksessa toimii tällä hetkellä WMK Rapapapat. Ikkunan koristelun ovat toteuttaneet Nuorisotoimen Satelliitti-toiminnan toimijat.  

Lisätietoja

Kirsti Vähäkangas: lehtileikkeet työpajatoiminnan ajalta

Raahen Matkailuoppaat ry: Kerran palokuntalainen, aina palokuntalainen

Rapapapat

Satelliitti

 

Takaisin Wanhan Raahen Joulukalenteri etusivulle