Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Joulukuu 17. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri

Ratakatu 3 Paradise, Konsti ry

Saatuaan tapulioikeudet vuonna 1791 Raahe tarvitsi pakkahuoneen meren äärelle, lähelle satamaa.
Uudesta 1900-luvun alussa rakennetusta tullikamarista tuli nuorisotila 1980-luvulla.

Kun Raahe oli saanut tapulioikeudet vuonna 1791, oli rakennettava pakkahuone. Vasta sen valmistumisen jälkeen kauppiaille ja laivureille annettiin lupa tavaroiden tuontiin ja vientiin oman sataman kautta. Joseph Fontenin kaavassa vuodelta 1801 pakkahuone on piirretty torin laitaan, lastauslaiturin viereen. Rakennus säästyi Raahen palossa vuonna 1810, mutta oli jo huonossa kunnossa.

Uuden pakkahuoneen rakentamista alettiin valmistella maaliskuussa 1843. Kaksikerroksinen pakkahuone rakennettiin vanhan torin laitaan vuosina 1845-1856. Vanhan pakkahuoneen osti Carl Abraham Levon 325 hopearuplalla. (Raahen tienoon historia II sivut 34 35)

Me tunnemme uuden pakkahuoneen Pakkahuoneen museona.

 

Paradisesta Virastotaloon

Paradise on entinen tullikamarirakennus, joka on rakennettu 1900-luvun vaihteessa. Tullikamarissa on piirteitä nikkarityylistä eli puuhun sovelletusta uusrenessanssista. Jugendpiirteitä on rakennuksen ulkoasussa havaittavissa lähinnä ovissa ja räystäskoristeissa.

Uudelle virastotalolle, joka rakennettiin Rantakadulle, myönnettiin rakennuslupa vuonna 1972 ja piirustuksia on päivitetty 1974. Valtion virkamiehet, tullimiehet mukaan lukien, kuskasivat kamppeensa uuteen valtion virastotaloon lokakuun 24 päivänä vuonna 1974.

 

Raahen viimeinen tullimies

Onni Norio (1913-1990) teki elämäntyönsä tullilaitoksen palveluksessa toimien Tornion ja Raahen 
tullilaitoksilla kirjurina, tarkastajana ja tullinhoitajana vuosina 1936–1976.

Hän jäi Raahen kaikkien aikojen viimeiseksi tullinhoitajaksi, sillä Norion jäätyä eläkkeelle virka 
lakkautettiin. Eläkepäivinään hän ei suinkaan maannut laakereillaan. Päinvastoin.

 

Felix Onkan pakinat

Norio muistetaan parhaiten Felix Onkka -nimimerkillä kirjoitetuista humoristisista pakinoista, joita julkaistiin kaupunkilehti Raahelaisessa sen perustamisesta vuodesta 1974 alkaen.

Onkan pakinoissa lähimenneisyys elää, henkilöt puhuvat ja heille sattuu hauskoja kommelluksia. Eläkevuosinaan hän tallensi pakinoihinsa vuosien mittaan haastatteluin ja muuten keräämänsä aineiston. Pakinoita julkaistiin kirjana ”Tarinoita Raahesta ja lähiympäristöstä” vuonna 1983. Norio omisti pakinakokoelman ainoan poikansa Veikko Norion muistolle. Vuonna 1986 ilmestyi kirja Perkisen perheestä, johon kuului Raahen-vuosina äiti ja kolme poikaa. Isä oli kuollut varhain.

Norion harrastuksia olivat myös kotiseututyö, museo, Raahen merellinen ja muu historia, kirjoittaminen, keräily ja musiikki.

Norio syntyi 12.7.1913 Raahessa ja oli avojalkainen raahelainen kolmannessa polvessa. Isoisä tuli aikoinaan Vihannista. Isä, Heikki Nordström, oli kauppias ja raatimies. Kauppa oli sekatavarakauppa, jossa myytiin ruokaa, vaatetta, rautatavaraa, öljyä ja muutakin tarpeellista. Onni ja Annikki Norio kuolivat 1.3.1990 Kairossa Egyptissä hotelli Sheratonin tulipalossa, jossa sai surmansa 16 ihmistä


Tullikamarista nuorison Paradise

Nuoriso sai entisen tullikamarin tilat käyttöönsä 16.11.1989. Tällä hetkellä tiloissa toimii Kansalaistalo Konsti.

 

Lisätietoja

Raahen Matkailuoppaat ry - Nuorisokeskus Paradise
Kansalaistalo Konsti ry

 

 

Takaisin Wanhan Raahen Joulukalenteri etusivulle