Siikajoen kirkko | Visit Raahe
Siikajoki Church

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Siikajoen kirkko

Siikajoen törmälle, Mankisen kankaalle rakennettiin ensimmäinen Herran huone vuonna 1589. Venäläisten poltettua sen vuonna 1591, seurakunta rakensi samalle paikalle uuden pyhätön vuonna 1600. Rakennus purettiin pois nykyisen vuonna 1701 rakennetun kirkon tieltä. Kirkon lattiaa, kattoa ja penkkejä uusittiin vuonna 1765. Jaakko Suonperä rakensi kirkkoon samana vuonna saarnatuolin. Kirkkoa korjattiin vuonna 1852 Johan Oldenburgin suunnitelmien mukaan ja tuolloin se sai nykyisen muotonsa. Kirkon keskustassa kohoaa kupukattoinen torni. Kahdessa sakarassa on aumatut katot, kahdessa sakarassa päädylliset katot. Ajan saatossa kirkkoa on remontoitu useita kertoja. Vuoden 1958 remontissa kirkon sisämaalaus uusittiin ja asennettiin öljykeskuslämmitys.

Kirkko oli seitsemänkymmenen vuoden ikäinen, kun Mikael Toppelius teki sinne koristemaalauksia vuosina 1771-1772. Hän maalasi alttaritaulun sekä koristeli saarnatuolin Kristuksen ja evankelistojen kuvilla. Alttaritaulun aiheena on Getsemanessa. Sen yläpuolelle kiinnitetty Keihäänpisto-teos on myös Toppeliuksen tekemä. Alttari oli alunperin kirkon kaakkoiskulmassa. Se siirrettiin nykyiseen paikkaansa kirkon itäsakaraan vuonna 1852 korjaustöiden yhteydessä. Kirkon läheisyyteen rakennettiin vuonna 1765 puutapuli, joka on edelleenkin käytössä.

Kirkossa on Kangasalan urkutehtaan v. 1979 rakentamat 14 äänikertaiset urut sijoitettuna läntisen ristisakaran lattialle.

Siikajoki Church
Altar of the Siikajoki Church
Pipe Organ of the Siikajoki Church
Inside the Siikajoki Church
Chandelier of the Siikajoki Church
Stained Glass of the Siikajoki Church
Siikajoki Municipality
Vanha kirkkotie
92320 Siikajoki
raahen.seurakuntaatevl.fi

You might also like