Pakkahuoneen museo musenrannassa

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Raahen seutu on museonnälkäisen suosikkikohteita, sillä erilaisia historiallisia nähtävyyksiä riittää usean päivän ajaksi. Suomen vanhimman paikallismuseon eli Raahen museon kohteissa pääset tutustumaan seudun kiehtovaan, merelliseen historiaan. Myös seudun muut museot tutustuttavat sinut seudun kulttuuriperintöön. 

1. Pakkahuoneen museo

Meren äärellä, Wanhassa Raahessa sijaitsee Pakkahuoneen museo. Tämä museokohteista vanhin johdattelee kävijänsä Raahen menestyksekkääseen purjelaivakauteen ja sen mukanaan tuomiin aarteisiin kuten merimiesten matkoiltaan tuomiin eksoottisiin tuliaisiin. Museon kirkkosaliin kootut, Mikael Baltin komeat Raahen vanhaan kirkkoon veistämät puiset kirkkoveistokset henkivät barokkiaikaa ja lumoavat värikkyydellään ja koristeellisuudellaan.

Pakkahuoneen museo on avoinna ympäri vuoden. 

2. Kruununmakasiini

Raahen museon kuuluisin ja kansainvälisestikin tunnettu nähtävyys, maailman vanhin säilynyt sukelluspuku Wanha Herra on ihmeteltävänä Kruununmakasiinimuseossa. Museoperheen tuorein jäsen sijaitsee vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta. Entinen valtion viljamakasiini valottaa Raahen vaiheita aina esihistorian hämäristä nykypäivään. Tässä museossa ei tarvitse tyytyä vain katselemaan esineistöä, kokeileminen ja koskeminen on sallittua. Museokävijät voivat vaikkapa silittää hyljerouva Harmastusta, kokeilla raskassukeltajan kypärää ja taakan nostoa plokien avulla tai askaroida jätinkirkko-työmaalla muihin näyttelysisältöihin tutustumisen lomassa. 

Kruununmakasiinimuseo on avoinna ympäri vuoden. 

3. Saloisten kotiseutumuseo

Saloisten kotiseutumuseo Arkkukarissa on laaja, 18 rakennuksen muodostama kokonaisuus, jossa nähtävää ja koettavaa riittää kivikaudesta nykypäivään. Alueen arkeologisen kultuuriperimästä ja maankohoamisen vaiheista kertovat opastaulut löydät museota vastapäätä olevan Kyläriihen seinillä, keskiaika-näyttelyyn voit tutustua Punaisella Tuvalla. Museolueen vanhin rakennus on peräisin 1700-luvulta.

Saloisten kotiseutumuseo on avoinna 2.–27.7.

4. Saloisten tietokonemuseo

Saloisten tietokonemuseo on nostalgianhakuisen pelaajan ja tietokoneharrastajan unelma! Tietokonemuseon vetonaulana on Saloisten toinen tietokone vuodelta 1971, Datasaab D22. Museosta löytyy myös Raahen Tietokonealanoppilaitoksen vanhojen koneiden nurkkaus. Mikrotietokonekammarissa on monenlaisia kotitietokoneita ja pelikoneita. Virroissa kulloinkin olevia koneita saa kokeilla ja pelata!

Saloisten tietokonemuseo on avoinna heinäkuussa.. 

5. Annalan museo

Annalan tunnelmallisella museoalueella on 22 rakennusta, joista löytyy liki 8 000 esinettä. Annalan museon tärkeimpänä tehtävänä on esitellä maalaiselämää ennen traktorien valtakautta. 

Annalan kotiseutumuseo on avoinna 11.6.–4.8.

6. Soveliuksen talo

Raahen tiettävästi vanhimman säilyneen asuinrakennuksen, Soveliuksen talon yläkerrassa sijaitsee interiöörimuseo Laivapatruunin koti. Koti esittelee 1890-luvun laivanvarustajakauppiaan vauraan kodin kaikessa komeudessaan ja runsaudessaan. Kauniit perintöhuonekalut, pienten esineiden runsaus, aikakautensa uutuudet, laivataulut sekä perinteiset viherkasvit vievät vierailijan aikamatkalle purjelaivakauden loistoon. 

Soveliuksen talo on avoinna 24.6.–4.8.

7. Wanha Apteekki

Wanha Apteekki arvokkaine kokoelmineen sijaitsee autenttisessa apteekkimiljöössä Wanhan Raahen sydämessä, sisäänkäyntiä vartioi kotka. Esillä on lukuisat määrät puisia rohdoslaatikoita, lasisia lääkepulloja, runtipurkkeja, erilaisia lääkkeiden valmistukseen käytettyjä välineitä sekä rohdosaineitakin, joiden tuoksu leijailee apteekkimuseon ilmassa muistuttaen ajoista, jolloin lääkkeet tehtiin alusta loppuun paikan päällä. Apteekin tiskin takaa löytyy rohdoskammari ja laboratorio, joissa farmasian taitajat valmistivat muun muassa Kamalaa ja Prinssintippoja.

Wanha Apteekki on avoinna 24.6.–4.8.

8. Ojalan kotiseutumuseo

Ojalan kotiseutumuseo on Vanhan Ojalan maatila, jonka vehmaassa pihapiirissä sijaitsevat rakennukset kätkevät sisäänsä muun muassa pääasiallisesti 1900-luvun alun maatalousesineistöä sekä mielenkiintoisen kahvikuppikokoelman. 

Ojalan kotiseutumuseo on avoinna Pattijoki-päivillä 2.–4.8. ja tilauksesta.

9. Olkijoen rauhanpirtti

Olkijoen Rauhanpirtti johdattelee kävijänsä Suomen sodan (1808-1809) tunnelmiin, sillä Lassilan majatalossa allekirjoitettiin Olkijoen rauhansopimus, josta alkoi aselepo Venäjän ja Ruotsin välillä. Lassilan tilan päärakennuksesta purettiin suurin osa vuonna 1918, jolloin siitä päätettiin tehdä museo. Historialliseksi muistoksi Suomen sodasta jätettiin ne kammarit, joissa Olkijoen sopimuksen allekirjoittaminen oli tapahtunut.

Olkijoen rauhanpirtti on avoinna tilauksesta. 

 • Pakkahuoneen museo museonrannassa
  Raahen museokokonaisuus on Suomen vanhin paikallismuseo.
 • Mikael Baltin kirkkoveistoksia
  Pakkahuoneen museosta löydät Mikael Baltin komeita kirkkoveistoksia.
 • Wanha Herra vitriinissä
  Maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra löytyy Kruununmakasiinimuseosta.
 • Saloisten kotiseutumuseo
  Saloisten kotiseutumuseossa riittää nähtävää ja koettavaa kivikaudesta nykypäivään.
 • Annalan kotiseutumuseo
  Annalan museon liki 8000 esinettä esittelevät maalaiselämää ennen traktorien valtakautta.
 • Soveliuksen talon keittiö
  Soveliuksen talossa pääsee tutustumaan 1890-luvun laivanvarustajakauppiaan kotiin.
 • Wanhan apteekin hyllyjä
  Wanhan apteekin kokoelma on yksi Suomen arvokkaimmista farmasia-alan kokonaisuuksista.
 • Ojalan kotiseutumuseon makuukamari
  Ojalan kotiseutumuseo on vanha maatila, jossa esillä on 1900-luvun alun maatalousesineistöä.